Nastarejše kolo na svetu

5200 let staro kolo so pred desetimi leti našli na Barju

Sinoči so v ljubljanskem Mestnem muzeju odprli razstavo Kolo, 5200 let, katere osrednji del je pred desetimi leti odkrito kolo, staro dobrih pet tisočletih. Kolo so našli na območju Ljubljanskega barja in je bilo pred kratkim dokončno potrjeno kot najstarejše odkrito kolo na svetu.

Slavnostne otvoritve so se udeležili predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković in ameriška astronavtka s slovenskimi koreninami Sunita Williams, ki je te dni na obisku v Sloveniji.

Avtorica razstave Irena Šinkovec je zgodbo o kolesu postavila v tri sklope. Prvi sklop razstave predstavlja kolo v njegovem primarnem kontekstu – v prostoru in času kolišč na Ljubljanskem barju. Drugi sklop razstave predstavlja kolo kot enega najpomembnejših tehnoloških , tretji sklop razstave kolo predstavlja na simbolni ravni vrtenja v drugačni razsežnosti časa in prostora.

Nastajanje razstave je potekalo v sodelovanju z mnogimi partnerji iz sveta kulture, ohranjanja dediščine in gospodarstva, spremljal pa jo bo raznovrsten program, prilagojen različnim skupinam obiskovalcev.

foto: Matevž Paternoster/mgml.si

1 thoughts on “Nastarejše kolo na svetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *