Dva tisoč let rimske Emone

V kratkem se zaključita dva razpisa za sodelujoča društva

Ker ni popolnoma jasno, ali je bila rimska Emona prvič omenjena leta 14 ali leta 15 našega štetja, Ljubljana z obeleževanjem dva tisoč let Emone začenja letos in nadaljuje prihodnje leto. Po lanskem Eurobasketu gre za drugo obsežno serijo dogodkov, ki bo povezala različne segmente ljubljanske turistične in kulturne ponudbe, na oddelku za kulturo pa računajo tudi na sodelovanje nevladnih organizacij, ki so jim namenili dva razpisa.

Je povedala načelnica oddelka za kulturo Mateja Demšič. En razpis vodi Turizem Ljubljana in se zaključi 28. februarja, drugega pa prav oddelek za kulturo in se zaključi desetega marca. Muzej in galerije mesta Ljubljane se projektu Emona 2000 pridružuje z osrednjo muzejsko razstavo z naslovom Emona: mesto v imperiju, ki bo od konca maja 2014 na ogled v Mestnem muzeju Ljubljana. Razstava bo domiselno in atraktivno umestila Emono na zemljevid obsežnega rimskega imperija, ponudila bo vpogled v nova arheološka dognanja zadnjih let in predstavila odmev Emone v 20. stoletju
Peršin
Emona 2000 pa je tudi priložnost in izziv za ljubljanski turizem. Predstavili jo bodo tudi na londonskem turističnem sejmu, najpomembnejšem te vrste na svetu. Predstavii pa so tudi novo linijo daril, ki namigujejo na antični Rim. Vrhunec dogajanja je načrtovan za 22. avgust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *