Skok iz kože na odru MGL

12. decembra bodo v Mestnem gledališču Ljubljanskem premierno predstavili koprodukcijo z Gledališčem Glej, monodramo Skok iz kože, pisatelja Petra Rezmana. Skok iz kože prikazuje svet, ki je sicer krajevno blizu, hkrati pa je veliki večini izmed nas popolnoma tuj in neznan. Rezman je besedilo drame priredil po istoimenski noveli iz zbirke Skok čez kožo, za katero je prejel letošnjo nagrado Fabula. Predstava je hkrati tudi Rezmanov dramaturški krst.

Podzemni svet knapov, njihove navade, obrede, življenje, vse pogojeno z večnim vrtenjem dnevnih in nočnih izmen, garanjem na čelih, ko včasih dneve in celo tedne ne vidijo sončne svetlobe. Pa tudi redke trenutke predaha in sprostitve, ponavadi z obilico pijače. Tako je živel tudi anonimni junak zgodbe, le da se nekako ni uspel vključiti. Predstava je tudi svojevrsten krst za režiserja Jako Andreja Vojevca, ki prvič režira monodramo.

In da bi bila mera polna, je komad Skok iz kože ognjeni krst tudi za Gabra K. Trseglava, ki je upodobil anonimnega knapa. Direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor pa je povedala, da so sodelovanje in koprodukcije z Gledališčem Glej že tradicionalne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *