Drama Akustika, zadnja nedelja 2019: Twist, Bossa de Novo. Ko pomen zveni in zven pomeni.

Primož Vitez, »frontman« skupine Bossa de Novo, vokal, tolkala: Pesnikov in pesmi je bržčas več kot bralcev poezije... Kljub temu verjamem, da se poeziji pišejo boljši, lepši časi. Pesniki nam vendarle ponujajo lepoto, vizijo, brez katere bi po malem vsi pocrkali... Pesem je poezija, ker je napolnjena z glasbo, saj ustvarja jezik, ko pomen zveni in zven pomeni, če uporabim navedek sijajnega pesnika in premišljevalca Borisa A. Novaka... Twist, kakor smo poimenovali ta koncert, je hkrati naslov zadnje skladbe, ki jo je posnela Marjana Deržaj in ima vsaj 28-letno zgodovino, povezano z Betontancem, Paseando Waltzem Mitje Vrhovnika Smrekarja in besedilom Milana Kleča... Tokrat bo z nami tudi Tomaž Gajšt, virtuoz s trobento.

Ob robu pogovora s Sašom Tabakovićem, ki je z recitalom Pesmi z drugega brega in z izjemnimi instrumentalisti Janezom Dovčem, Boštjanom Gombačem, Goranom Krmacem, Vasilijem Centrihom in Robertom Piklom minulo nedeljo prevzel publiko dobro napolnjenega parterja in prve balkonske etaže v SNG Drama Ljubljana, smo že napovedali Twist. Prihodnjo, to je zadnjo nedeljo v tem letu, devetindvajsetega decembra, bo namreč prav tam, na velikem Draminem odru nastopila skupina Bossa de Novo, ki je ta koncert poimenovala kar z naslovom njihovega novega albuma; Twist pa je tudi naslov skladbe, ki jo je že davnega leta 1991, morda 1992 takrat z naslovom Paseando Waltzuglasbil Mitja Vrhovnik Smrekar; Zgodba te skladbe sega v ustvarjanje Pograjčeve plesno-gledališke skupine Betontanc in njeno potovanje po Ameriki, Latinski Ameriki in posebej na neko nenavadno snemanje na Kubi; Na to kompozicijo je Milan Kleč napisal besedilo, ki je potem dobila naslov Twist; To je bila tudi zadnja, pesem, ki jo je posnela Marjana Deržaj. O tej nenavadni poti in  okoliščinah v katerih je nastala in se oblikovala ta pesem nam je v pričujočem pogovoru pripovedoval vokalist, tolkalist in prvi človek, vodja skupine Bossa de Novo Primož Vitez.

Tokrat ne bodo peli v španščini, v portugalščini in še vsaj štirih jezikih pač. Poleg nekaterih manj znanih brazilskih skladb je skupina na novo ploščo in na repertoar nedeljskega koncerta uvrstila tudi nekaj slovenskih skladb ter nekaj novih prevodov že znanih francoskih, brazilskih in ameriških pesmi.

Koncert bo v zvočni podlagi pobarvan z diskretno električno kitaro in tolkali Mitje Vrhovnika Smrekarja, na melodični površini pa z bleščečimi trobili gosta, mojstra solista Tomaža Gajšta. V zasedbi bodo ob Primožu Vitezu, ki bo ob petju igral tudi na tolkala, nastopili še Aljoša Kosor s klasično kitaro, Marko Gregorič z basom in glasom in Sergej Ranđelović RunJoe z bobni (in kar ritmičnega še sodi k tej jazzovski, latino in šansonjerski estetiki sodi) ter glasom, kakopak.

Pripravljalci koncerta, poznavalci njihove muzike in tisti, ki so blizu mojstrom te  uglasbene poezije zagotavljajo, da moremo zadnji nedeljski večer v tem letu pričakovati, da nas bo Bossa de Novo s tem koncertom popeljala do Silvestrovega in njegovih strasti z magijo ki jo premorejo poetike Gregorja Strniše, Milana Jesiha, Williama Shakespeara, Chica Buarqua, Milana Kleča, Kajetana Koviča, Toneta Pavčka, Caetana Velosa, Nika Grafenauerja, Svetlana Makarovič, Ewana MacColla, Vlada Dijaka, Marka Brecelja in Srečka Kosovela.

Marsikaj od naštetega z že omenjenimi prevodi, kot še zapišejo v Drami, tudi bosanske glasbene klasike, zakladnice francoske in škotske glasbene preteklosti ter z nekaj narečnega slovenskega priokusa.

S Primožem Vitezom sem se pogovarjal avtor tega prispevka Andrej Pengov, za zvok in sliko pa je poskrbela Urška Pengov Bitenc. V prispevku uporabljene fotografije so iz Draminega arhiva in povzete s fb skupine Bossa de Novo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *