Silvestrski gala v Operi – od zgodnjega večera do ranega jutra

SNG Opera in balet Ljubljana, na Silvestrovo: Živa glasba pod dirigentskim vodstvom nadvse nadarjene Yi-Chen Lin, s sijajnimi solisti, izjemnima opernim in baletnim zborom; Branko Robinšak, umetniški vodja opere (po pooblastilu v.d. ravnatelja): Za gala koncert smo se odločili zato, da se našemu občinstvu predstavimo čim bolj enotno in kot celoten ansambel pevcev, plesalcev, glasbenikov, skratka vseh, ki sodelujejo v naših predstavah. Izbrali smo privlačen spored popularnih opernih, operetnih in plesnih točk.

Zadnji petek v tem letu so v ljubljanski operno-baletni hiši vstopili v sklepni del priprav in zaključnih vaj za Silvestrski gala večer, na začetku iztekajočega se tedna pa smo v studiu Radia KAOS gostili ključna moža, ki so jima naložili oblikovanje tega, kot pravijo, razkošnega dogodka ob koncu leta in ki zagotavljata, da bo letošnja najdaljša noč v letu na odru SNG Opera in balet Ljubljana še bolj bleščeča kot kdaj koli prej.

Nekaj pomembnih podrobnosti o pripravah, programu in poteku tega projekta, v katerega so vključeni domala prav vsi iz vseh treh umetniških korpusov ter iz podpornih in vodstvenih služb te glavne operne in baletne ustanove pri nas, sta, poebej za Radio KAOS  predstavila Branko Robinšak in Petar Đorčevski, ki v tem času po pooblastilu v.d. ravnatelja opravljata delo umetniških vodij opere in baleta; Z njima sem se pogovarjal Andrej Pengov, Urša Pengov Bitenc pa je poskrbela za zvok, sliko in režijo. Vir v prispevku objavljenih fotografij s posameznih predstav, katerih posamezni deli bodo uvrščeni v ta silvestrski program, je arhiv SNG Opera in balet Ljubljana, zvečine z avtorskim podpisom mojstrice Darje Štravs Tisu; izjema je fotografija dirigentke Yi-Chen Lin, ki je, domnevamo, iz njenega osebnega arhiva.

Za spletno rabo pa smo se v nadaljevanju oprli na besedilo, kot so ga ob promociji razkošnega Silvestrskega gala v SNG Opera in balet Ljubljana zapisali prav tam.

Branko Robinšak in Petar Đorčevski sta oblikovala všečen operno-baletni program z znanimi opernimi napevi in plesnimi odlomki, ki se jim občinstvo ne bo moglo upreti. Koncertni večer s pogostitvijo in plesom so (torej) poimenovali Silvestrski gala. Oba bosta tudi nastopila v silvetrskem programu, tenorist Robinšak bo zapel v duetih s sopranistko Martino Zadro in z baritonistom Jožetom Vidicem, Petar Đorčevski pa Nina Noč znameniti pas de deux Črnega Laboda.

V koncertnem programu iz dveh delov in s praznično pogostitvijo bodo skupaj z zborom in orkestrom nastopili operni in baletni solisti: sopranistki Urška Arlič Gololičič in Martina Zadro, mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, tenorista Andrej Debevec, baritonist Jože Vidic, balerine Rita Pollacchi, Ana Klašnja in Nina Noč ter že omenjena Đorčevski in Robinšak in Yujin Muraishi kot kot gostujoči solist Anton Bogov.

Koncert bo odprl zbor z Verdijevo Luiso Miller, ki se bo predstavil tudi z zborom sužnjev iz Nabucca. Arijo iz Device Orleanske skladatelja Čajkovskega bo odpela mezzosopranistka Nuška Drašček Rojko, sopranistka Urška Arlič Gololičič bo očarala z arijo iz Gounodove lirične opere Romeo in Julija, Andrej Debevec bo zvenel v Harlekinovi ariji iz Pagliaccijev Rugiera Leoncavallija, baletna solista Rita Pollacchi in Anton Bogov bosta odplesala Beli adagio iz Labodjega jezera, Nina Noč in Petar Đorčevski pa znameniti pas de deux Črnega Laboda. Praznični blišč bosta pričarala Ana Klašnja in Yujin Muraishi kot princ in Klara, v družbi baletnih solistov in zbora v Cvetličnem valčku iz čarobnega Hrestača. Občinstvo bodo navduševali tudi z popularnimi arijami iz Vesele vdove, Otella, Prodane neveste in Leharjeve Dežele smehljaja. Orkestru bo dirigirala velika umetnica Yi-Chen Lin, ena najobetavnejših in najbolj nadarjenih kitajskih dirigentk vseh časov. Debitirala je v züriškem orkestru Tonhalle, svojo dirigentsko žilico pa dokazuje v najboljših svetovnih opernih hišah. Trenutno je profesorica na Osrednjem konservatoriju za glasbo v Pekingu.

Občinstvo bo polnoč s kozarčkom penine dočakalo ob najbolj znani napitnici iz Verdijeve Traviate v družbi vseh nastopajočih solistov in zbora, po zdravici pa bodo noč podaljšali tja proti drugi jutranji uri (in najbrž še čez) s plesom na odru in nastopom Nuške Drašček Rojko in njeno pop zasedbo. �w�

Comments are closed.