Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci

Na predstavitvi monografije sta bila poleg Nine Žitko Pucer prisotna prevajalka Irena Trenc – Frelih in doktor Igor Škamperle, ki sta spregovorila o monografiji Leonardo. Trenc Frelihova se je navduševala nad osrednjo zgodbo monografije, medem ko nam je doktor Škamperle zaupal nekaj podrobnosti iz življenja genija – Leonarda da Vincija.

Pred približno tednom dni je Mladinska knjiga založba v Trubarjevem antikvariatu predstavila monografijo leta, Leonardo – Genij – 500 let. Veličastna monografija opisuje podrobno ne le življenje nadvse radovednega umetnika, ampak tudi življenje vsakega od njegovih umetniških del. Vendar Leonardov genij je bil širokega duha in monografija seveda izpostavlja tudi vse ostalo, s čemer se je Leonardo ukvarjal – od mehanike, biologije (skoraj medicine), do fizike.

Tiskovno konference je vodila Nina Žitko Pucer, ki se je pogovarjala z Ireno Trenc – Frelih, prevajalko in dr. Igorjem Škamperletom, ki je prispeval kratek predgovor k slovenski izdaji. Izzivi pri prevajanju knjige Fabia Scalettija, predvsem pa študije specialista za Leonarda, doktorja Martina Kempa, profesorja na Oxfordski univerzi, ki jo monografija vsebuje, so bili prvo vprašanje urednice Mladinske knjige.

Trenc Frelihova je povedala, da je bil veliki del napora napravljen pri veliki monografiji delu, ki ga je prevajala pred tem, saj je tam Leonardo opisan zares temeljito, v vsaki svoji dejavnosti, v vsakem svojem talentu ter življenjskih nazorih. Tako pričujoča knjiga zanjo ni bila nekaj novega, saj je dela in tehnike že poznala, pač pa so bile zahtevne življenjska zgodbe Leonardovih umetnin in mahinacij z njimi, saj je to besedilo res težko. Noviteta je pa bila že omenjena študija doktorja Kempa, saj se besedilo o tem delu bere kot kriminalka. Prevajalka je opisala kako je delo nastajalo in kako so po obsežnih raziskavah ugotovili, da je to del knjige, najdene v Varšavi. Zaradi vsega naštetega je ta del knjige prevajala še s posebnim veseljem.

Leonardo se je torej ukvarjal še s sestavo človeškega telesa, znan je njegov poskus konstrukcije letala, zanimala ga je človeška vrsta kot taka ter njen razvoj in podobno. Doktor Škamperle je na tiskovni konferenci podal nekaj pomembnih iztočnic o Leonardu samem in njegovem delovanju. Naprej je navedel nekaj biografskih podatkov: nezakonski otrok, vzgajan pri dedku. Ni hodil v šolo, pisal je z levo roko in bil zelo radoveden celo njegovo življenje ter tako dejaven v mnogih stvareh. Živel je pol stoletja pred Kopernikom in stoletje pred znanstveno revolucijo, a se je že sam dokopal do osnov, ki so bile temelj za prva in bistvena znanstvena odkritja človeštva. Živel je torej v času renesanse, ko se znanost začne povezovati z umetnostjo, v času Medičejcev v Firencah. Tako je Leonardo bil predhodnik na mnogih področjih, hkrati pa izvrsten umetnik, slikar. Hkrati je napisal tudi veliko razprav.

Že zunanjost monografije pove, da gre za nekaj veličastnega. Na 304 straneh lahko s to knjigo vstopite v življenje genija, katerega mnogovrstne dosežke so znali ceniti šele stoletja kasneje. Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci Genij pred pol tisočletja. Leonardo. Da Vinci

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *