Kdo je Kaspar? Mi. Vsi. V kabaretu slehernega dne.

Svetovna premiera igre Tene Štivičić in Marjana Nečaka Kabaret Kaspar, ki bo hkrati tudi zadnja, slavnostna, premiera iztekajoče se sezone na Velikem odru SNG Drama Ljubljana, bo nocoj na Velikem odru glavne slovenske gledališke hiše.

Gledališka igra Kabaret Kaspar, ki jo je lani podpisala – doma pa tudi na slovenskih odrih in po svetu uveljavljena ter nagrajevana  hrvaška dramatičarka Tena Štivičić, bo krstno uprizorjena nocoj na velikem odru ljubljanske Drame, kjer se radi pohvalijo, da gre pri tej uprizoritvi za svetovno premiero. To delo je namreč nastalo po naročilu SNG Drama Ljubljana in v tesnem sodelovanju z režiserjem in glasbenikom Marjanom Nečakom. S Kabaretom Kaspar bodo tudi slavnostno zaokrožili program sezone 2021/2022.

Za kraj dogajanja je avtorica izbrala samotni otok, daleč od civilizacije a hkrati povsem pri roki. Tu med nami se to dogaja ven in ven. Vsak dan. In marsikatero noč. Junakom te odisejade je skupno stremljenje po preporodu v neokrnjeni naravi, dekontaminacija duha in telesa ter svoboda. Kaj je že to? Ja, in še: kdo je Kaspar?

Nekaj o tem so nam pred tednom dni povedali v Drama Kavarni, kjer je nastal pričujoči posnetek.

V uprizoritvi igrajo Barbara Cerar, Saša Tabaković, Iva Babić, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Benjamin Krnetić, Nina Valič, Klemen Janežič in Janez Škof, ob avtorici in režiserju pa so Kabaret Kaspar sooblikovali tudi prevajalka in dramaturginja Darja Dominkuš, scenografinja Urša Vidic, kostumografinja Jelena Proković, avtor videa Marin Lukanović, lektorica Tatjana Stanič, koreograf Klemen Janežič, oblikovalec luči Borut Bučinel ter asistent in asistentka režiserja in kostumografinje Žiga Hren in Saša Dragaš. 

Prvi in hkrati edini ponovitvi Kabareta Kaspar pred poletnim premorom bosta na sporedu jutri, v petek 27. in pojutrišnjem, v soboto 28. maja.

Novinarsko konferenco sem spremljal in posnel Andrej Pengov, ki sem posneto gradivo tudi pripravil za objavo. V prispevku objavljene fotografije so delo mojstra Petra Uhana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *