Bogdan Benigar, 63. Jazz festival Ljubljana: Ni dobrega festivala brez tveganja

Pianist Miha Gantar je rezidenčni glasbenik letošnjega festivala. Hamidu Draku in njegovemu sekstetu pa je pripadla čast otvoritvenega koncerta s poklonom izjemni glasbenici Alice Coltrane. Jazzovska zasedba Orkestra slovenske vojske pa bo z novo suito navduševala v soboto popoldne. V programu je letos 30 koncertov s poldrugo stotnijo glasbenic in glasbenikov.

Končno in znova v kompletu in na preskušen način: 63_Jazz festival Ljubljana je tu. Po dveh letih spopadanja z okoliščinami, ki jih je narekovala covidna pandemija, ki je prinesla temu tradicionalnemu in enemu najstarejših srečevanj svetovnih jazzovskih glasbenikov v Evropi tudi nekaj svetovno odmevnih izkušenj, je letošnji festival zasnovan znova tako, kot smo ga vajeni; Vendar z mnogimi novostmi; Tudi o tem smo se nekaj dni pred začetkom, ki je označen z datumom 15_junij, pogovarjali z vodjo festivala Bogdanom Benigarjem.

Za izziv ali spodbudo k poslušanju tega četrt-urnega pogovora, posnetega na točki, kjer je danes že vse pripravljeno za prva uglaševanja in jutrišnje nastope in ko se na različnih lokacijah popoldne in zvečer že odvijajo spremljevalni in predfestivalski dogodki, pa napovedujemo pogovor v Vodnikovi domačiji o tem, kaj o jazzu brati v knjigah, in se sprašujemo, kakšne so Note na robu, o čemer priča razstava fotografskega mojstra Luciana Rossettija v Mali galeriji CD pod kuratorstvom Žige Koritnika in hkrati vabimo na nocojšnji večerni nastop pianista Mihe Gantarja c Klubu CD.

V okolju, polnem šumov, ki so pričali o dobrem, ustvarjalnem razpoloženju v Cankarju in predvsem okrog njega, sva pogovor z Bogdanom Benigarjem začela s tradicijo minulih 62 let. Ne posebej uspešno, vendar ravno prav  za začetek.

Od jutri pa do sobote, 18. junija bo na 63. Jazz festivalu Ljubljana nastopilo malodane 150 glasbenikov na skupaj 30-tih koncertih, Organizatorjih pričakujejo prešerno festivalski razpoloženje  in ustvarjalno prelivanje glasbe s sodobnim plesom, videom in ustvarjalnostjo, ki jo Miha Gantar, mladi rezidenčni glasbenik, kar je ena od novosti tega festivala, napoveduje z prihajajočim boxom njegovih albumov za založbo Clean Feed.

Pogovor sem za Radio KAOS pripravil, posnel in pravkar tudi podpisal, Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *