Keri-Lynn Wilson nova šefinja dirigentka orkestra SF

Predstavili so program za novo sezono: pestro, mednarodno in domače

V petek, ko je bila v Slovenski filharmoniji novinarsko konferenca, na kateri so predstavili novo šefinjo dirigentko Keri-Lynn Wilson in abonmajski program za prihajajočo sezono 2013/2014, je bil zvečer na sporedu še zadnji koncert Modrega abonmaja iztekajoče se sezone. Pod vodstvom britanskega dirigenta Jamesa Judda so izvedli Hindemithovo Simfonijo Slikar Mathis in Brahmsov Koncert za klavir in orkester št. 1 v D-molu op. 15 s solistom – dobrim znancem ljubljanske publike Američanom Andrewon von Oeyenom za klavirjem. Dramaturginja SF Snježana Drevenšek pa je med drugim povedala, da do konca te sezone ljubljansko publiko čaka še kar nekaj zanimivega sporeda in nastopov, kjer sodelujejo njihovi glasbeniki in pevci.

Seveda so angažirali tudi vrsto zanimivih solistov, o čemer bo več govora v eni od junijskih oddaj A propos: ob 15. h. Predstavitev abonmajev in sporeda Slovenske filharmonije za prihodnjo sezono je ob Drevenškovi in direktorju Damjanu Damjanoviču – posebej za vokalni del – pripravila Martina Batič, umetniška vodja Slovenskega komornega zbora.

Batičeva je pripravila zanimiv in privlačen izbor del različnih, tudi mnogih sodobnih skladateljev in gostovanja različnih zborovskih dirigentov. Ob predstavitvi rednega dela programa so napovedali tudi delovanje komornih ansamblov kot sta Pihalni kvintet Slowind, ki ga je predstavil Matej Šarec in Godalni kvartet Slovenske filharmonije, o katerem je govorila Gordana Keller Petrej ter seveda tudi e dobro utečeni ljubljansko-zagrebško-beograjski cikel Pika – Točka –Tačka. Ob koncu predstavitve prihodnje in sklepnih nastopov iztekajoče se sezone pa se je predstavila tudi Keri-Lynn Wilson, ki bo od septembra nova šefinja dirigentka Orkestra Slovenske filharmonije.

Nastop gospe Wilson na petkovi novinarski konferenci je v slovenščini na kratko povzela gospa Drevenšek; Posnetke in pričujoči zapis pa sem pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.