Los Van Van jutri v Križankah

Salsa žur z ikonami kubanske glasbe

Jutri zvečer v ljubljanske Križanke prihaja ena najpomembnejših in najvplivnejših zasedb v zgodovini kubanske glasbe 20. stoletja, Los Van Van. Zasedba, ki na področju salse velja za številko ena na Kubi, je poznana predvsem po mešanju klasičnih salsa ritmov z vplivi hip hopa, rocka, funka, jazza in impresivnem vokalnem razponu.

Zasedba Los Van Van s svojim edinstvenim in posebnim slogom že več kot 40 let pomembno vpliva na to glasbeno zvrst in je bila za svoje dosežke nagrajena tudi z grammyjem – prejela ga je leta 2000 za album Llegó Van Van.
Gre za zasedbo 16 članov, sestavljenih iz izkušenih glasbenikov prve, ustanovne generacije, in mlajših kubanskih talentov, ki jih vodi bobnar Samuel Formell, sin ustanovitelja zasedbe, Juana Formella.

Vplivi rocka, popa, disca, hip hopa, funka in jazza v kombinaciji s klasično čaranga zasedbo flavte, godal in tolkal ter zvoki trobente, kot jih poznajo v velikih orkestrih, skupaj z impresivnim in močnim vokalnim razponom, so atributi zasedbe, ki je vse od 70. let prejšnjega stoletja ustvarila številne hite, obiskala vse pomembnejše odre in med drugim kot prva salsa skupina nastopila v sydneyjski operni hiši.

Pred njihovim nastopom v Križankah bodo za ogrevanje poskrbeli El Señores, skupina vrhunskih slovenskih in kubanskih glasbenikov. Za vse prave ljubitelje salse je udeležba na žuru pravzaprav že kar obvezna.:)

One thought on “Los Van Van jutri v Križankah

Leave a Reply

Your email address will not be published.