A propos ob 15h: Žepni vodič po slovenski glasbi in plošček Eksperiment

Z nami sta bila Barbara Švrljuga in Luka Zagoričnik iz SIGICa

Če to torkovo popoldne oddeskate na SIGICovo spletno stran, boste – med drugim – še poslednjič opozorjeni na nocojšnji koncert Janeza Bončine Benča v Cvetličarni v okviru Bežigradfesta in znova boste lahko prebrali, koga so slovenski skladatelji obdarili z letošnjo stanovsko Kozinovo nagrado (Nagrajenec je bil tokrat Ljubo Rančigaj za samospeve in klavirske skladbe). Pred dnevi, kak teden bo tega, pa so prav tam, v Slovenskem glasbeno-informacijskem centru predstavili dva – po svoje nad-izjemna dosežka, namreč: Žepni glasbeni vodič Listen to Slovenia in kompilacijsko zgoščenko Eksperiment Slovenia. Zato smo v tokratno 38. letošnjo oddajo A propos: ob 15. h povabili generalno sekretarko SIGIC gospo Barbaro Švrljugo in urednika kompilacije Eksperiment gospoda Luko Zagoričnika.

Žepni vodič po slovenski glasbi je lična brošura, kjer lahko na zgoščen in dopadljiv način preberete kaj več o slovenskih glasbenikih in glasbi vseh žanrov, od klasike in sodobne resne glasbe, preko jazza, rocka, popa, narodnozabavne glasbe in etna pa vse do heavy metala, eksperimentalne glasbe ter plesne elektronike. Gre tudi za množico podatkov in kontaktov najpomembnejših institucij, koncertnih prizorišč in producentov, založb, festivalov ter drugih akterjev z glasbenega področja, in sicer razvrščenih v pregledne sklope glede na področja delovanja in glasbene žanre. Vodič je namenjen promociji slovenske glasbe v tujini namenjen najširši mednarodni zainteresirani javnosti in je natisnjen, žal, zgolj v angleškem jeziku.
Kratke in jedrnate eseje o posameznih glasbenih scenah so prispevali priznani slovenski glasbeni publicisti in strokovnjaki: Brigita Rovšek, Mario Batelić, Luka Zagoričnik, Katarina Juvančič, Jože Galič, Daniel Leskovic, Igor Bašin, Simon Vene, Žiga Valetič, Borja Močnik, Goran Kompoš, Monika Kartin in Sara Železnik.

Na kompilacijski zgoščenki Eksperiment Slovenia pa sta urednik, poznavalec področja eksperimentalne glasbe ter glasbeni kritik in publicist ter glavni urednik spletne revije o glasbi Odzven Luka Zagoričnik in SIGIC posegla po drobcih ustvarjalnosti nekaterih najvidnejših in/ali najbolj zanimivih ustvarjalcih ter izvajalcih na področju eksperimentalne, alternativne in svobodno improvizirane glasbe ter zvočne tovrstne umetnosti na Slovenskem.
Zgoščenka izhaja iz kompilacije, ki jo je SIGIC pripravil na pobudo Češkega glasbeno-informacijskega centra in je skupaj z obširnim esejem izšla kot priloga k reviji His Voice. Predstavljena so dela glasbenikov in zasedb kot so Tomaž Grom & Tao G. Vrhovec Sambolec & Michel Doneda & Jonas Kocher, Marko Karlovčec, Bojana Šaljić Podešva, Čučnik in Pepelnik in Grom, JakaundKiki, Tomaž Grom, iT/Irena Tomažin, Marko Batista, Vanilla Riot, Miha Ciglar, Tao G. Vrhovec Sambolec, N’toko in Seijiro Murayama ter Samo Kutin in Marko Jenič.

Za boljši občutek, kaj Eksperiment Slovenia je, pa smo v oddaji predvajali tudi dve deli s te zgoščenke – Din din avtorjev Čučnika, Pepelnikove in Groma ter skladbo Chop, ki jo podpisuje trio, zdaj menda samo še duo Vanillia Riot.

Oddajo je pripravil Andrej Pengov, za zvok, sliko, režijo in postprodukcijo pa je poskrbel Aljaž Pengov Bitenc. V prihodnji oddaji pričakujemo Barbaro Hieng Samobor – direktorico in umetniško vodjo Mestnega gledališča ljubljanskega, ki nam bo predstavila repertoar prihodnje gledališke sezone.

2 thoughts on “A propos ob 15h: Žepni vodič po slovenski glasbi in plošček Eksperiment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *