Prvi Festival zdravja za 65 let Lekarne Ljubljana

Sodelovalo je več kot 30 društev in poslovnih partnerjev.

V soboto je prav vse, ki so prišli v preddverje Križank naprej presenetila množica obiskovalcev prvega Festivala zdravja in takoj nato – ko so se zmogli prebiti do stojnic – izjemno pestra ponudba brezplačnih zdravstvenih – zdravniških in lekarniških svetovanj ter najrazličnejši nabor izdelkov za vzdrževanje zdravja in kondicije ter izboljšanje morda že načetega organizma.

Tretje presenečenje pa je bilo vsekakor bistveno lepše vreme, kot so ga uspeli napovedati vremenarji, tako da smemo reči, da so bile rojenice pripravljavcem festivala vsekakor naklonjene. Po prvih in približnih ocenah je v osmih urah, v času, ko so v Ljubljani hkrati potekale vsaj še tri prireditve, Festival zdravja obiskalo prek več kot štiri tisoč ljudi.

Med bolj angažiranimi in izpostavljenimi sodelujočimi je bila tudi predsednica združenja Europa Donna gospa Mojca Senčar, ki je poudarila, da je takšen festival zelo dobrodošel, saj obiskovalcem omogoča, da na enostaven način in brez nepotrebnega predolgega čakanja dobijo pomembne splošne informacije o zdravju pa tudi nekatere ključne podatke in kazalnike, pomembne za vzdrževanje njihovega osebnega počutja in zdravja.

Med več kot tridesetimi stojnicami z izdelki za ohranjanje zdravja in za dobro počutje je bilo več kot 30 podjetij in društev, med njimi tudi Društvo za zdravje srca in ožilja, Društvo za osteoporozo, Zveza društev diabetikov, Europa Donna, Rdeči križ Slovenije, Društvo študentov farmacije in Društvo študentov medicine. Ti so obiskovalcem skupaj z magistri farmacije Lekarne Ljubljana nudili svetovanje ob opravljenih meritvah,

Tako so, denimo, merili kostno gostoto, krvni tlak, pretočnost ožilja oziroma venskega pretoka, glukozo v krvi, indeks telesne mase, ogljikov monoksid v izdihanem zraku in EKG. V Križevniški dvorani pa so pripravili štiri zanimiva predavanja o aktualnih in poletnemu času prilagojenih temah. Obravnavali o zaščito pred soncem in melanom, inkontinenco in motnje erekcije, Bachovo cvetno terapijo in diabetes.

Ponavadi je tako, da je tisti, ki praznuje, delež posebne pozornosti in daril. Ob 65-letnici Lekarne Ljubljana se je to tudi zgodilo, saj je njen prvi festival zdravja obiskala res izjemna množica ljudi, kar je nadvse lepo darilo, vendar je slavljenka pozornost obiskovalcem vrnila tako, da so njeni magistri in magistre farmacije ter druge sodelavke in sodelavci pa tudi zdravnice in zdravniki njihovo strokovnost, znanje in izkušnje brezplačno namenili vsem, ki so jih zanimale najrazličnejše podrobnosti povezane z zdravjem in dobrim počutjem. Poskrbeli so tudi za otroški kotiček in ustvarjalne delavnice ter za obisk šampiona, izjemnega skakalca in letalca na smučeh, Robija Kranjca:

Vendar brez torte velikanke ob častitljivem jubileju seveda ni šlo. Pri tem sladkem in burbončice dražečem dejanju so direktorju Lekarne Ljubljana dr. Marjanu Sedeju delali družbo še trije župani: najprej domači, ljubljanski Zoran Janković, potem logaški Berto Menard in župan Škofljice Ivan Jordan. Potem, ko sta nagovorila navzoče, smo dr. Sedeja in župana Jankovića, posebej za Radio KAOS, prosili za kratki izjavi, ki ju objavljamo v tem prispevku.

Za dobro sobotno razpoloženje v preddverju Križank pa je poskrbel tudi pevski zbor, ki ga sestavljajo sodelavke Lekarne Ljubljana , zadovoljstvo pa ne bi bilo popolno, če ne bi lep sveženj denarja, zbranega s prodanimi izdelki na festivalu in v enotah Lekarne Ljubljana na ta dan, namenili tudi otrokom iz Mladinskega doma Malči Beličeve, s katerim sodelujejo že leto dni. Ob koncu poletja pa jih bodo peljali in na kopanje v Olimje, kjer si bodo ogledali tudi stare samostansko lekarno in sodobno čokoladnico. O sodelovanju z Lekarno Ljubljana nam je govorila ravnateljica Mladinskega doma Malči Beličeve Olga Rupnik Krže, ob koncu prispevka pa je glavne poudarke in oceno prvega festivala zdravja povzel namestnik direktorja Lekarne Ljubljana mag. Matej Linke.

S pomočjo sodelavcev Aljaža Pengova Bitenca in Jaše Klančiča Jurečiča je prispevek pripravil Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *