Knjige iz Mladinske za najmlajše bralce

Včeraj se je zaključil sejem otroških knjig v Bologni zato je tu pregled knjižne bere za otroke, predstavljene V Mladinski knjigi kakšen teden dni pred sejmom, kjer so nam predstavili pet novih izidov pod taktirko Irene Matko Lukan. Najprej se bomo pomudili pri Maksu, knjigi Mateje Gomboc.

V preteklosti že nagrajena z nagrado Desetnica, je profesorica slovenščine in italijanščine originalno zgodbe o Maksu objavljala v reviji Cicido. Za izdajo pri Mladinski knjigi so jih opremili z ilustracijami Marjana Mančka.

Na vprašanje, kje je črpala idejo za knjigo je avtorica povedala, da sicer Max rahlo spominja na njenega vnuka, sicer z velikimi distinkcijami in veliko priložene domišljije. Povedala je, da je Maks do nje kar prišel, skupaj s svojim strahom in željo po psu. Likovna urednica Mladinske knjige Tanja Komadina je nato Marjanu Mančku postavila nekaj vprašanj glede načina likovne upodobitve knjige. Manček je odgovoril, da ga je zgodba posrkala in liki prevzeli ter se  je tako brez problema vživel.

Urednica in povezovalka tiskovne je nadaljevala z predstavitvijo knjige Muca gre po svetu. Muca, ki gre po svetu otrokom le-tega razlaga na svoj način in to preko slikopisa, ki ga je leta po delih za revijo Ciciban ustvarjal Jure Kosec. Izdajo v knjigi je izjemno ilustrirala Tanja Komadina, in še dodatno, knjiga je prirejena za otroke z disleksijo.

Barbaro Gregorič Gorenc poznamo kot samosvojo pesnico, je nadaljevala Matko Lukan. Torej, govorimo o pesniški zbirki za najmlajše. Neizmerno ljubki in iskrivi pesniški utrinki Barbare Gregorič Gorenc in razigrane ilustracije Ane Zavadlav bodo otroke zvabili v igro, opazovanje in pripovedovanje. Priljubljena avtorica za otroke je tokrat napisala pesmi za najmlajše o tem, kdo vse je bil pri nas in kako to vemo. Pa jih naštejmo! Povodni mož, dimnikar, strah bavbav, poštar, marsovčki, vila, snežna kraljica, vrtni palček, vrabček, škrat, vampir, noj, čarovnička, dedek Mraz in še marsikdo. Nekatere pesmi so v prostem verzu, nekatere v rimah – na ravni pomena pa vedno močne. Avtorica je izrazila zadovoljstvo predvsem nad slikanicami Ane Zavadlav.

V nadaljevanju je Irena Matko Lukan je nadaljevala s predstavitvijo Medo in pujsi izpod peresa Sebastjana Preglja in tudi pri tej knjigi poudarila likovno podobo ter predala mikrofon Šinkovcu. Ilustrator je o knjigi povedal, da knjiga izkazuje zelo subtilen humor in da je zelo simpatična in zabavna. V želji, da se približa mladim bralcem je lika zastavil tako, da izgledata kot igračke

Ob predstavitvi Muce Grete izpod peresa Vinka Möderndorferja, pa je avtor navdih prinesel s seboj in predstavil čisto pravo, bele snežne barve, mačko, ki je sicer v družinski lasti, a je zanjo skrbel dve leti. Tako je z nami delil zgode in prigode, kot pa je razvidno iz priloženega, se je tiskovna konferenca zaključila v nadvse sproščenem vzdušju.

Za Radio KAOS Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *