La musica II v Drama Kavarni. S Petro Govc in Joseom.

Petra Govc, dramska igralka, članica ansambla SNG Drama Ljubljana: La musica II je minimalistična intimna drama Marguerite Duras, izjemne francoske povojne gledališke in filmske mojstrice. Odstiranje ljubezenskih odnosov in stalnih senc nemožnosti novih začetkov je značilnost dela, po 20 letih znova napisanega za komorno okolje, ki ne preseže treh ducatov obiskovalcev. Iz Kluba CD smo jo skoraj po letu dni prestavili v Dramo Kavarno. V petek, 21. februarja jo bomo uprizorili devetič.

Pred petnajstimi meseci so v zahodnem krilu Kluba CD krstno uprizorili intimno dramo francoske avtorice Marguerite Duras La musica II; Po osmih odigranih uprizoritvah, ki so bile takrat realizirane v koprodukciji Cankarjevega doma in Pocket teater Studia – zadnja je bila aprila 2019 – bo to predstavo moč znova videti že ta petek – tokrat v Drama Kavarni.

Zgodba je grajena na dialogih ločenega para in njunih mimogovorih, monologih, ki jih je avtorica pisala na način, ko morajo kljub globoki intimi živeti in preživeti na odrskih deskah; Poskrbela je za natančne didaskalije, do te mere izostrene, da je predstava že v naprej ne le dramatsko, temveč tudi dramaturško natančno pripravljena za izvedbo. Z odstiranjem ljubezenskih odnosov in nenehnih senc ob nemožnosti novih začetkov sta se spoprijela protagonista Petra Govc in Joseph Nzobandora z umetniškim imenom Jose; Ločenca se po nekaj letih po končani sodni obravnavi srečata v kavarni Copella, da bi se pogovorila; O čem že?

V želji, da nam še pred deveto uprizoritvijo kaj od tega pove, smo k nastopu za Radio KAOS povabili Petro Govc, ki je hkrati tudi režiserka predstave. Kamero smo postavili kam drugam kot v kavarno. Drama Kavarno, kakopak.

Marguerite Duras je bila francoska avtorica, umrla je pri 82 letih, leta 1996, ki je z literarnim in filmskim opusom globoko zaznamovala francoski kulturni prostor.  Bila je mojstrica intimne gledališke pisave ter  ustvarjanja ozračja, ki se spleta iz besed, premolkov in tišine. Intimna drama Musica II je nastala leta 1985, nastala pa je kot predelava dvajset let prej napisanega gledališkega dela Musica, h kateremu se je Durasova vrnila, da bi znova izostrila obup ob ločitvi dveh, ki sta se nekoč ljubila, kakor razberemo iz gledaliških gradiv, da je izjavila ob reinkarnaciji tega dela.

Delo je prevedla Suzana Koncut, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, svetovalka za dramaturgijo je bila Mojca Medvedšek, scena je delo: Iztoka Vadnjala kostumi pa  Sare Šmrajc Žnidarčič, zvok je oblikoval Tomaž Tomljanović, klavir Nejc Kovač, lektorica je bila Tatjana Stanič.

Za Radio KAOS sem v Drama Kavarni bil in bom znova v ta petek zvečer – Andrej Pengov; v prispevku objavljena fotografija avtorja Aleša Rose je povzeta iz gradiva za predstavo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *