Nagrajenci Prešernovega sklada 2019

Vinko Moederndorfer, predsednik UO Prešernovega sklada: Letos delujemo na podlagi novega zakona o Prešernovih nagradah; od te spremembe naprej imamo namesto štirih, poslej šest strokovnih komisij, ki predlagajo kandidate za nagrade. S tem smo omogočili vpogled v in predloge iz več različnih, zaradi te formalne zamejenosti včasih tudi zapostavljenih področij umetniškega ustvarjanja. Novi sta komisija za avdiovizualne umetnosti ter za oblikovanje in arhitekturo.

Upravni odbor Prešernovega sklada je že zgodaj januarja v dvorani Kinodvora objavil imena dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Poročali smo že, da Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin; Nagrade bodo podeljene na četrtkovi slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu na predvečer praznika; Na januarski predstavitvi so objavili tudi odločitve šestih komisij po posameznih umetniških področjih – za književnost, za glasbo, za uprizoritvene umetnosti, za avdiovizualno umetnost ter za oblikovaje in arhitekturo.

Nagrajence so predstavili posamezni člani Upravnega odbora Prešernovega sklada; Nagrajenci sklada za leto 2019 so pesnik Jure Jakob, zborovska dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, gledališka in filmska igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva. V nadaljevanju objavljamo drugi del posnetka s predstavitve v Kinodvoru.

Predstavitev imen Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada sem za Radio KAOS posnel in pripravil za objavo – Andrej Pengov. V petek, 8. februarja, ob 12.uri, bodo slovenski gledališki in filmski igralci in igralke na tradicionalni prireditvi, ki jo organizira Združenje dramskih umetnikov Slovenije pred pesnikovim spomenikom v Ljubljani recitirali in prepevali Prešernove poezije – ne le v slovenščini, tudi v drugih evropskih jezikih.

Recital bo v celotnem njegovem poteku neposredno in v video tehnologiji prenašal Radio KAOS. Med popodporniki prenosa bodo tudi Adriatic Slovenica Zavarovalna družba d.d., BTC d.d., Grawe zavarovalnica d.d., JP Energetika Ljubljana d.o.o., KPMG poslovno svetovanje, d.o.o., Komunalne gradnje d.o.o. Grosuplje ter podjetji INTERMATIC inženiring & consulting d.o.o. Ljubljana in Perovšek inženiring in strojna obdelava d. o. o., Grosuplje.

Na svidenje v četrtek zvečer v Cankarjevem domu in v petek opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *