Prešernovi nagradi za kostumografko in scenografko ter scenarista in režiserja

Prešernova nagrajenca za življenjsko za leto 2019 sta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin; Radio KAOS bo tudi letos v petek, 8. februarja, ob 12. uri neposredno prenašal Recital Prešernovih poezij, ki ga – tako kot že tri desetletja – pripravljajo slovenski dramski umetniki pred pesnikovim spomenikom v Ljubljani.

Sredi drugega tedna v januarju je Upravni odbor Prešernovega sklada objavil imena dobitnikov Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejmeta kostumografka in scenografka Bjanka Adžić Ursulov ter scenarist in režiser Filip Robar Dorin, nagrajenci Prešernovega sklada za leto 2019 pa so pesnik Jure Jakob, zborovska dirigentka Martina Batič, skladatelj Tomaž Svete, gledališka in filmska igralka Maruša Majer, ustvarjalec animiranih filmov Dušan Kastelic ter arhitekta Aljoša Dekleva in Tina Gregorič Dekleva. V prihodnjih dneh – vse do večera pred Dnevom kulture, ko bodo na državni proslavi, ki jo v Cankarjevem domu pripravljata avtor koncepta Martin Srebotnjak in scenarist Metod Pevec, nagrade tudi podeljene, bomo v programu Radia KAOS objavili tudi druge dele posnetka z razglasitve imen nagrajencev, kot so bila predstavljena v Kinodvoru.

Tokrat objavljamo torej uvodni in sklepni del dogajanja v Kinodvoru – z uvodnima besedama donedavnega ministra za kulturo Dejana Prešička in predsednika Upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja ter predstavitvi odločitve o obeh glavnih nagrajencih – Bjanki Adžić Ursulov in Filipa Robarja Dorina.

Na drugi letošnji četrtek, sem bil kakšno uro ali nekaj več po poldnevu v Kinodvoru Andrej Pengov. Radio KAOS bo, v skladu s 16-letno tradicijo, v petek, 8. februarja med dvanajsto in štirinajsto uro neposredno prenašal Recital Prešernovih poezij, ki ga pred pesnikovim spomenikom v Ljubljani že dobra tri desetletja na ta dan ob, vedno ob isti uri pripravljajo slovenski dramski umetniki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *