Leto 2019 pri Mladinski knjigi

Izčrpna predstavitev programa za leto 2019.

Tudi pri Mladinski so zadnjo tiskovno konferenco v letu 2018 poleg predstavitve knjige Petra Kolška, esejistično-dokumentarnega dela o Cankarju, z naslovom Reci tvoji roki, da jo poljubljam, izkoristili za pogled v prihodnost. Najprej pa o zadnji izdaji leta 2018 pri Mladinski knjigi.

Nela Malečkar, urednica knjige Petra Kolška tako sprva ugotavlja, da knjiga temelji na pismih in ne na ženskih literarnih likih. Kolšek seveda potrdi, da gre pri Cankarjevih pismih za taktike zapeljevanja ter poudari to, da se je Cankar tega zavedal in tudi s pridom uporabljal, a kar je najpomembnejše, pravi Kolšek, da je Cankar ostal pisatelj tudi pri pismih.

S predstavitvijo programa za leto 2019 pa je nadaljeval Andrej Ilc, ki je uvodno besedo o programu Mladinke knjige založbe predal direktorju, Bojanu Šviglju. Ta je izpostavil nagrade v 2018 ter tudi največje uspešnice tega leta.

V nadaljevanju je urednik Ilc izpostavil več kategorij knjig , ki jih pri Mladinski nameravajo izdati v letu 2019. To so predvsem slikanice, med njimi vsaj dve antologiji, nato tudi svetovne slikanice uspešnice za otroke. Predstavil je tudi leposlovje za mladino, zbirko Kondor, poezije Nobelove nagrajenke, ter nov prevod v slovenščino ruske klasike Vojna in mir.

Nato je sledila predstavitev romana Veronique Olmi, Bakhita ter preostalih dveh knjigi v tej kategoriji, ki sta Ministrstvo za najvišjo srečo Arundhaty Roy, in Slepar Javierja Cercasa. Nato je sledila kategorija prevodnega leposlovja, kjer so bili predstavljeni še 3 romani, in sicer roman Lejle Slimani, uspavanka, pričakujemo pa lahko še Prekrite plamene Celeste Ng ter knjigo Kje je predsednik, bivšega ameriškega predsednika Billa Clintona ter pisatelja Jamesa Pattersona.

Urednik Ilc je predstavitev programa za leto 2019 zaključil z romanom High Hitler ter predal besedo Urški Kaloper, ki je predstavila še priročniški program v letu 2019. Največji in najtežji projekt je definitivno knjiga o Leonardu da Vinciju. To je knjiga, ki predstavlja poglobljen opis Leonardovih del ter najnovejše fotografije. Poleg te knjige je predstavila med drugim še knjigo Resnice in zmote v ljubezni Bruna Šimleša, ki je že izšla 4. januarja 2019; knjigo Ingrid Divković Zdaj živim; Jerneje Jošar Bolezni in škodljivci na vrtu; Mance Košir, Mala knjiga o velikem O; Yuvala Noaha Hararia, 21 naukov za 21 stoletje; knjigo Roberta Lustiga ter knjigo Sheryl Sandberg in Privlačnost zaslona Adama Alterja.

Izvirni priročniki slovenskih avtorjev v letu 2019 pa bodo: knjiga Tine Bončina o izgorelosti; Gordane Stojiljković; knjiga Zdravilna moč čuječnosti; priročnik Gorazda Goriška Z otroki v gore in knjiga Kam z mulcem. Modrost volkov pa je priročnik tuje, torej nemške avtorice, ki bo ravno tako izdan v 2019.

Za zaključek so bile predstavljene še knjige Zakaj spimo, Malo bo zabolelo in Prelestno podvozje in še priročniki za najmlajše: Zbirka kartonk, kjer je glavni protagonist Kroki; slikanica za vajo govora avtorice Jasmine Vojsk Jakofčić ter Atlas vesoljskih pustolovščin, saj letos praznujemo 50. obletnico pristanka na Luni.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *