Noviteta Usedline Morano in Divjaka – prva predstava festivala Rute v MGL

Lotos Vincenc Šparovec (v Usedlinah - Tomaž, Janjin mož, 46 let): To ni igra, to je človeškost in kadar igralec, Človek, ne verjame sam sebi, nima pravice, da bi mu verjel Žiga (režiser Divjak; op.avt.), kaj šele občinstvo…

Gledališka noviteta Katarine Morano Usedline, bo prva predstava jeseni leta 2019 ustanovljenega regionalnega festivala Rute, ki so ga oblikovala gledališča v šestih glavnih mestih nekdanjih jugoslovanskih republik; Ustanovili so območno zvezo gledališč in prvi festival bi se moral zgoditi v Ljubljani že aprila 2020 a je načrte preprečila pandemija covida-19. Podrobneje o ustanovitvi, sestavi in načrtih te gledališke povezave bomo na našem radiu še govorili, tokratni prispevek pa je namenjen predstavitvi drame Usedline.

Krstna uprizoritev tega dela, napisanega posebej za Mestno gledališče ljubljansko, bo na sporedu nocoj, večer po slovenskem kulturnem prazniku, do štirinajstega februarja pa ji bo na Velikem odru ali na Mali sceni sledilo še šest gostujočih in še dve domači predstavi.

V vse pozornosti in podrobnega branja vrednem gledališkem listu najdemo tudi poudarek, da Katarina Morano in Žiga Divjak v sodelovanju z ekipo MGL v Usedlinah raziskujeta tisto, kar ostane za nami, ko nas več ni; (navajamo): »Smeti, odpadki in iztrebki po njenem namreč niso le stvari, ki jim ne najdemo pravega mesta in se jih zato skušamo znebiti ter jih vreči stran, temveč imajo pomembno simbolno vlogo pri konstituiranju in povezovanju družbe ter opredeljevanju razmerij med ljudmi. /,,,/«

Na novinarski konferenci minuli četrtek je vodstvo gledališča skupaj s tako rekoč celotno igralsko zasedbo podrobneje predstavilo nastajanje Usedlin; nekaj malega pa so povedali tudi o tem, kaj moremo pričakovati v tem dobri dve uri trajajočem delu, ki se ves čas odvija v nekem stanovanju, kjer je treba pospraviti, kar je ostalo za onimi, našimi predniki; Kaj dosti nismo izvedeli o tem, kaj bomo zares videli, slišali, morda občudovali…

Dramatičarka in dramaturginja ter režiser Usedlin sta Katarina Morano in Žiga Divjak, scenograf je v Sloveniji vse pogosteje gostujoči Istran in na beograjski Fakulteti uporabnih umetnosti diplomirani Igor Vasiljev, kostumi so delo Tine Pavlovič, pod glasbo se podpisuje Blaž Gracar, lektorica je Barbara Rogelj, svetlobo in zvok pa sta oblikovala Andrej Koležnik in Gašper Zidanič.

Kot mama nastopa Mirjan Korbar, njeno hči Milo igra Jana Zupančič, njena sin in hči sta Blaž in Janja, ki ju igrata Iztok Drabik Jug in Mojca Funkl, Milin partner je Grega, Janjin mož pa Tomaž – njuna lika sta upodobila Matej Puc in Lotos Vincenc Šparovec, mlada Lara Wolf pa igra Lano, Janjino in Tomaževo hči. No, kar zapletena družinska struktura, ki jo dopolnjujejo še statisti Oskar Gunam Borislav Horvat, ki ga občasno nadomešča Lovro Livk. Kaj statirajo, podpirajo ali podirajo, iz priloženega nismo znali razbrati tudi (še) ne vemo kaj so k uprizoritvi prispevali Vid Hajnšek mag. filmske režije, filmska in televizijska scenaristka in režiserka Maja Križnik, še en mag. filmske režije Domen Martinčič in Andrej Nagode, mag. filmske in televizijske montaže. Če ugibamo: obeta se gledališka uprizoritev z mnogimi sodobnimi odrskimi sredstvi z uporabo raznoterih uprizoritvenih prijemov?

Novinarsko konferenco v MGL sem za Radio KAOS spremljal, posnel in prispevek pripravil Andrej Pengov, v prispevku objavljene fotografije pa so delo Petra Giodanija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *