Podeljeni prvi Nagradi Gašperja Tiča za izvirni libreto

Prva nagrada Gašperja Tiča za izvirni libreto gre Simoni Haber in Jani Kolarič.

Na tiskovni konferenci pred zadnjo MGL-jevo premiero te sezone na mali sceni z naslovom Izkoristi in zavrzi me, so nam tudi zaupali kdo bo nagrajen za prvo nagrado Gašperja Tiča za izvirni libreto. Na razpis se je prijavilo devet avtorjev, izbrani sta bili dve deli oziroma dve avtorici.

Kot so zapisali na spletni strani gledališča so se tudi letos poklonili njihovemu cenjenemu kolegu in srčnemu prijatelju. Na dan, ko je slovensko gledališče izgubilo igralca, komediografa, dramatika in libretista, so prvič slavnostno podelili nagrado Gašperja Tiča za izvirni libreto. Ideja je dozorela v dneh po njegovi smrti, ko so se odločili, da bodo ta dan posvetili spominu na njegovo tragično in prezgodnjo smrt ter obenem slavili zvrst, ki se ji je zapisal s svojim opusom – tj. glasbeno gledališče.

Na tiskovni konferenci je Ira Ratej obrazložila izbor komisije, pred tem pa tudi njeno sestavo: Žirijo so sestavljali igralka Iva Krajnc Bagola, gledališki in literarni kritik Matej Bogataj, glasbenik Davor Herceg, režiser Jaka Ivanc in dramaturginja Ira Ratej. Ker pa so menili, da bi z podelitvijo le ene nagrade, ob dveh tako dobrih muzikalov naredili krivico, so podelili dve nagradi. Nagradi sta tako prejeli Simona Hamer za libreto Cimra in Jana Kolarič za libreto Dogodki v kraju Gabela.

In še skrajšani utemeljitvi izbora: Libreto Cimra Simone Hamer je portret sodobnega sveta mladih ljudi iz združene Evrope, ki jih program Erasmus začasno vsadi v tuje okolje, v katerem pa jim ob zagotovljenih študijskih pogojih in trka z drugimi kulturami subtilno prikaže tudi temni lesk negotove prihodnosti po končanem študiju. Ob tem nevsiljivo predstavi imanentne družbene neenakosti, zaton empatije in razpoke na površini polakirane evropske sedanjosti. Libreto Simone Hamer je scela sodobno delo, ki opisanega sveta ne olepšuje in bralcu ne nudi eskapističnega udobja oziroma zatekanja v frivolnost. Libreto Dogodki v kraju Gabela Jane Kolarič, pisan v gibkih in živahno tekočih verzih, se ozira v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko se je relativno obskurni zgodovinar iz Mehike zoperstavil splošno sprejeti teoriji, da je Troja stala nekje v Mali Aziji. Libreto poleg žuborečih verzov odlikujejo trdna struktura, prepoznavna tipologija likov, domiselna preslikava zgodovinsko-epskih prvin v sodobne dramske položaje in hudomušen humor. Jana Kolarič v libretu Dogodki v kraju Gabela z veščo roko in zaokroženo izriše pomanjšano sliko današnjega sveta.

Nagrajenki sta nagrade prejeli pred dobrim tednom, pred večerno predstavo muzikala Addamsovi. Fotografije s podelitve, uporabljene v prispevku so delo Mareta Vavpotiča, za Radio KAOS pa sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *