Levstikove nagrade 2019

Letošnji Levstikovi nagradi za življenjsko delo sta prejela Jelka Godec Schmidt in Boris A. Novak.

Mladinska knjiga Založba je pred dnevi razglasila Levstikove lavreate za leto 2019 (in 2018). Podeljujejo jih že sedemdeset let, vse od leta 1949, od leta 1989 pa so podelitve vsako drugo leto. Namenjene so slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne ilustracije za otroke in mladino, ki izidejo pri tej (še vedno) največji in za zdaj še vedno slovenski založbi. Izbirajo in izberejo jih v strokovni žiriji; prvo – za izvirne leposlovje za otroke in mladino – so tokrat sestavljali predsednica Tjaša Koprivec Vuga, pesnica, pisateljica in urednica leposlovja, dr. Peter Svetina, pesnik, pisatelj, prevajalec, literarni zgodovinar in profesor na Univerzi v Celovcu, in Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi Založbi, ki je razglasitveni dogodek v Konzorciju tudi povezovala. Širši krog izbrancev, se pravi nominirance so objavili že v mesecu maju. Objavili so pet naslovov treh mladinskih pisateljic in dveh pisateljev: Janje Vidmar za Črno vrano, knjigo, ki govori o begunki Hibi, ki se uspe rešiti iz vojne v Siriji in ki se po migraciji v London seveda sooči z vsem, kar sreča izseljenec, begunec, Nisem smrklja Nataše Konc Lorenzutti z ilustracijami Ane Zavadlav, zbirka Trio golaznikus Andreja E. Skubica z ilustracijami Tanje Komadina, Šnofijeva druščina 3: Herojski hologram, prefrigani palček in besni barabin Boštjana Gorenca – Pižame z ilustracijami Mateja de Cecca ter z Levstikovo nagrado nagrajeno delo Drobtine iz mišje doline Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler.

Strokovno žirijo za Levstikovo nagrado 2019 za izvirne ilustracije pa so sestavljali predsednica Jelka Reichman, Milan Erič in Pavle Učakar; Predsednica Reichmanova je na dogodku v Konzorciju MK poročala o delu žirije ter objavila imena treh nominiranih avtoric in dveh avtorjev ter seveda razglasila zmagovalko: Prvotnost Ferija Lainščka z ilustracijami Jureta Engelsbergerja, Medved z miško na rami Miroslava Košute z ilustracijami Maše Kozjek, Drobtine iz mišje doline Anje Štefan z ilustracijami Alenke Sottler, Butalci Frana Milčinskega z ilustracijami Petra Škerla ter nagrajeno delo Čriček in temačni občutek Toona Tellegena (v prevodu Staše Pavlović) z ilustracijami Ane Zavadlav.

Nagrajenki Anja Štefan in Ana Zavadlav sta ob tej priložnosti povedali nekaj o nastajanju in ustvarjanju, prva njenih Drobtin iz mišjih dolin, druga pa o ilustracijah knjige Čriček in temačni občutek Toona Tellegena, ki je svoje delo opisala kot dokaj preprosto. Njene ilustracije za nagrajeno delo so nastajale z ogljem in kot je sama razložila, zelo enostavno, pač: »Pogledaš in narišeš«.

Pred slavnostnim zaključkom ter razkritju dveh plošč v arkadah pred vhodom v Mladinsko knjigo, smo tudi izvedeli, kateri imeni bosta od letos naprej dodani k tako imenovani aleji zvezd Mladinske knjige. Levstikovi nagradi za življenjsko delo sta torej prejela Jelka Godec Schmidt in Boris A. Novak. Po prebranih utemeljitvah sta nagrajenca povedala nekaj o svojem dolgoletnem ustvarjanju, Boris A. Novak, pa je nekaj svojih del tudi prebral.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *