Razstava Frankfurt po Frankfurtu v Knjigarni Konzorcij

V ponedeljek se je odvilo prvo dejanje razstave Frankfurt po Frankfurtu 2019. Razstava letos predstavlja skoraj 7000 najboljših tujih knjig preteklega leta z različnih strokovnih področij. Največ razstavljenih priročnikov bo s področja kulinarike, turistike, osebne rasti in duhovnosti, zdravja in športa svetovno znanih založnikov. Zastopane bodo vse največje svetovne založbe in založbe najpomembnejših univerz ter inštitutov. Tudi za vse, ki jih zanima umetnost, bo izbira velika.

Na otvoritvi so nas pozdravile mag. Iva Premerl, direktorica Mladinske knjige Trgovine, Ajda Schmidt, članica uprave Fundacije Brumen in Renata Zamida, direktorica Javne agencije za knjigo Republike.

Direktorica Mladinke knjige Trgovine je poudarila, da je tovrstni dogodek edinstven, saj povzema dogajanje največjega knjižnega sejma in izpostavila dejstvo, da bo Slovenija leta 2022 častna država gostja na tem sejmu.

Letošnja osrednja tema razstave je oblikovanje, saj imamo Slovenci kljub svoji številčni majhnosti, izjemne oblikovalske stvaritve. Z izbiro osrednje teme se tako letos daje poudarek knjigam po svetu, ki govorijo o oblikovanju.

Ajda Schmidt je poudarila, da je pomembno, da se daje poudarek oblikovanju, saj si predvsem želijo, da bi bile knjige vrhunsko oblikovane – vse – ne le tiste, ki govorijo o oblikovanju ter nas je hkrati povabila na razstavo nagrajenih projektov 9. bienala slovenskega oblikovanja v kategoriji publikacije  v Narodno galerijo. Tisti, ki tja ne bodo dospeli, pa si lahko nekaj teh ogledajo tudi v izložbi Mladinske knjige.

Direktorica javne agencije za knjigo pa je izpostavila, da ta unikatni festival pripravljajo že triintridesetič, kar je navdušilo tudi vodstvo Frankfurtskega sejma ter hkrati opomnila, da ni le leto 2022 edina možnost za vrhunec promocije Slovenije, pač pa, da je tudi Bologna leta 2021 priložnost za predstavitev vseh slovenskih ustvarjalcev knjig.

Katarina Bašar, vodja leposlovja pri Mladinski knjigi je povedala nad čem se bomo lahko navduševali letošnje leto. Razstavljeni bodo nagrajenci najpomembnejših evropskih in svetovnih literarnih nagrad in drugi odmevnejši naslovi preteklega leta. Predstavljene knjige bodo iz angleškega, francoskega, nemškega, španskega, ruskega, italijanskega, hrvaškega in srbskega govornega področja.    

Spremljajoči dogodki bodo potekali do četrtka, razstava sama pa do sobote.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *