Resna glasba in 7 veličastnih v novi sezoni Cankarjevega doma

Nova sezona Cankarjevega doma ponuja šest koncertov Zlatega in šest koncertov Srebrnega abonmaja, abonma Veličastnih 7 pa kar dve predstavi v slovenski produkciji.

Nekaj dni nazaj so v Cankarjevem domu predstavili program resne glasbe in 7 veličastnih za sezono 2019/2020. Koncerte resne glasbe ponujata srebrni in zlati abonma, Veličastnih 7 pa je edini abonma v Sloveniji, ki združuje glasbo, ples in gledališče ter vrhunske mednarodno uveljavljane ustvarjalce. Prva dva programa nam je na tiskovni konferenci predstavila Ingrid Gortan, medtem ko je o Veličastnih 7 spregovoril Andrej Jaklič. Zlati in srebrni abonma torej sta produkcijski enoti Cankarjevega doma, ki dopolnjujeta vse ostale abonmajske cikle v okviru glasbenega programa.

V naslednji sezoni boste lahko poslušali šest koncertov zlatega in ravno tako šest koncertov srebrnega abonmaja. Uvodoma se bo predstavil skandinavski orkester, Zlati abonma ponuja pa še Mozarta in Beethovna v izvedbi Komornega orkestra Franza Liszta; nastop švicarskega komornega ansambla, Komornega zbora iz Stuttgarta; Akademijo sv. Martine na poljih ter za zaključek Elektro, opero v enem dejanju, ki jo bosta izvajala Orkester in Zbor Slovenske filharmonije. Srebrni abonma pa bodo v Cankarjevem domu otvorili z Aleksandrom Gadjijevim, nadaljuje pa se že decembra z nastopom Trio Con Brio, v naslednjem letu sledi nastop Godalnega kvarteta Tetzlaff, Jana Rondeau-ja na čembalu, zaključi pa se s klavirskim koncertom Giorgirija Sokolova, katerega program bo objavljen v letu 2020.

V okviru abonmaja 7 veličastnih se trudijo povabiti najbolj reprezentativne predstavnike sodobnega plesa in gledališča, hkrati pa v ta mednarodni program umestiti tudi domače izvajalce. Tako bodo poleg Ballet de Lorraine vključeni v abonma še SNG Maribor, Cirque Eloize, koprodukcija Drame Ljubljana, Mestnega gledališča Ljubljanskega in Cankarjevega doma v režiji Ivice Bujana in z naslovom 2020. Nato februarja sledi sodobni flamenko s Patricio Guerrera, marca Faso Danse Theatre ter za zaključek sezone Batsheva -The Young Ensemble.

Zlati in srebrni abonma sta cenovno razdeljena v štiri kategorije, ravno tako abonma Veličastnih 7, seveda pa je možen tudi posamičen ogled predstav oziroma koncertov.

Prispevek sem za Radio KAOS pripravila Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *