Sodni dnevi iz Cankarjeve založbe

Sodni dnevi so kriminalni roman Petra Čeferina in Vasje Jagra.

Prejšnji teden so pri Cankarjevi založbi predstavili knjigo Petra Čeferina in Vasje Jagra Sodni dnevi. Na tiskovni konferenci sta bila prisotna oba avtorja, povezovala pa jo je Vida Petrovčič. Uvodoma pa je zbrane nagovorila Nina Žitko Pucer, saj se je urednik knjige Aljoša Harlamov ta čas mudil na knjižnem sejmu v Londonu.

Gospod Peter Čeferin je razložil zakaj se je odločil napisati kriminalko. Kot pravi sam je pri opravljanju odvetniškega poklica pogosto prišel do spoznanj, da so nekateri dogodki v resničnem življenju mnogo bolj šokantni in neverjetni od še tako pretresljive literature. Zato je na podlagi primerov, ki so ga posebej zadeli tako nastalo v zadnjih petih letih okrog 400 kratkih zgodb iz področja pravosodja, z namenom objektivne kritike le-tega. Literarno ustvarjanje pa je sklenil zaključit s pričujočim romanom.

Torej, na podlagi kratkih zgodb je Vasja Jager oblikoval kriminalni roman za katerega pa Čeferin poudari, da so ga v 31 letni sodni praksi najbolj pretresli primeri, kjer je bil in je še vedno prepričan, da je nekdo po nedolžnem obsojen. Seveda se je v teh primerih maksimalno angažiral, a je tudi v primeru, ki je bil osnova za roman, izrabil vsa pravna sredstva in ko ni uspel je nastalo to delo.

Že v uvodu gospa Petrovčič pove, tako kot tudi v nadaljevanju avtor Čeferin, da je roman sicer nastal iz več resničnih primerov, torej večih spisov, a je ne glede na vse podlaga za knjigo dotičen primer, za katerega pa Čeferin pove, da ne glede na vse ne bi želel, da njegov klient na podlagi tega romana misli, da bo izpuščen iz zapora.

Glede novega romana odvetnik Čeferin pravi, da je pričujoči zadnji, a hkrati podari, da je še za vsako njegovo literarno delo do sedaj rekel, da je »ta zadnje«. Same vsebine vam tokrat ne bomo razkrili. Glede na to, da je knjiga že sedaj uspešnica, verjetno tudi ni potrebno, da vas posebej povabimo k branju. Torej nadvse zanimiva kriminalka, kjer je vsaka podobnost namerna.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *