Srebrni Pešeren ob Dnevu Državnosti. Se splača (za zdaj).

Ob Dnevu državnosti so minulo sredo v Ljubljani predstavili prvi naložbeni srebrnik. V podjetju Elementum so namreč ocenili, da je zaradi še vedno negotovih razmer na finančnih in delniških trgih zdaj pravi čas za takšno ponudbo, ki zagotavlja ohranjanje in – po njihovi oceni – samo še rast vrednosti. Zalog srebrne rude na svetu je samo še za 13 let, dosedanje gibanje vrednosti te žlahtne kovine pa dolgoročno izkazuje njeno zanesljivost.

Dan slovenske državnosti so obeležili z nakovano količino 1000 kovancev, ki je v predprodaji že povsem pošla. Vsak odkovek, se pravi sleherni kovanec ima certifikat Urada Republike Slovenije za meroslovje, ki zagotavlja čistost srebra v razmerju 999/1000 in mase 31, 1035 g (1 unča ali 1 oz.). Cena je vsekakor dostopna, pri ponudbi novih 10.000 odkovkov pa računajo pa tako na posameznike in družine, ki bi si z nakupom srebrnikov zagotovili naložbeno zanesljivost za negotova leta, na organizirane naložbenike kot so podjetja in skupine ter na zbiratelje in priložnostne kupce, turiste in domačine. Na eni strani reliefna je namreč odtisnjena podoba Slovenije, na drugi strani pa dr. Franceta Prešerna in zapis himničnega verza Zdravljice.

Naložbeni srebrnik je zasnovan in kovan v Sloveniji, v prihodnje pa v Šenčurskem podjetju Elementum d.o.o., čigar lastnik je že dlje časa v tujini živeči Bojan Pravica, direktor pa Peter Slapšak, načrtujejo izdajanje srebrnikov z drugimi priložnostnimi ali slavnostnimi podobami. Tako naj bi prispevali tudi k večji prepoznavnosti Slovenije v tujini.

Prizadevajo si, da bi slovenski naložbeni srebrnik približali dosežku, ki so ga na področju numizmatike in zanesljivega investiranja tudi za težke čase v svetovnem merilu dosegli sosedje Avstrijci z najbolj prodajanim srebrniom Dunajskih filharmonikov. Tudi zato surovci ali rondele (ang. silver blanks) slovenskih srebrnikov, izhajajo iz istega vira, kot težnostno umerjene srebrne ploščice, v katere vkujejo motiv kovancev za srebrnike Dunajskih filharmonikov.

Po 15. juliju bo mogoče do podrobnejših dostopati informacij na posebni spletni strani in srebrnike tudi naročiti. Več in podrobneje o srebrniku in smotrnosti takšne naložbe pa v prihodnjih dneh tudi – na našem radiu,na 60 TV kanalu Ljubljanskega kabla in na naši spletni strani. Na Dan Državnosti, ob18-tem rojstnem dnevu Republike Slovenije, Za Radio KAOS, Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *