Sto jazz glasbenikov planeta Zemlja bo na dvajsetih koncertih v CD, okrog njega in v Križankah ozvočilo 65. Jazz festival Ljubljana

Začenja se 65 .Jazz festival Ljubljana, na katerem bodo nastopili svetovno uveljavljeni veterani mednarodne in domače jaz scene ter mnogi novi ustvarjalci, ki bodo koncertirali bodisi v slogu klasičnega jazza ali pa nas zapeljevali z mojstrskimi improvizacijami. Program je v ekskluzivnem pogovoru za Radio KAOS podrobneje predstavila Tina Lešničar, ki je letos ob že ustaljenem sodelovanju Borje Močnika prevzela umetniško sokuratorstvo in programsko vodenje festivala.

S torkovima pred-dogodkoma v Cankarjevem domu – fotografsko razstavo Petra Gannushkina v Mali galeriji, ki jo je kuriral zaljubljenec v jazz, mojster fotografije Žiga Koritnik in koncertom Gašper Livk Dua v Klubu se začenja letošnji 65_Jazz festival Ljubljana; Uradna otvoritev bo v sredo zvečer v Križankah, ko bodo nastopili Charles Loyd Sky Quartet, ki so dva tedna pred začetkom zamenjali sprva napovedanega Terenca Blancharda, ki ga skupaj z Chiefom Adjuhaom (Christianom Scottom) uvrščajo v prvo ligo aktualne jazz scene tega sveta.

Od srede, desetega pa do sobote trinajstega julija bo Ljubljana tako znova središče jazza z izjemnimi svetovnimi in odličnimi domačimi, pogosto tudi mednarodno sestavljenimi skupinami mladih pa tudi že vrhunsko uveljavljenih glasbenikov in mojstrov te glasbene zvrsti.

Minulih 23 let – od leta 1999 pa vse do lani – je programsko in organizacijsko v Cankarjevem domu za Jazz festival skrbel Bogdan Benigar, letošnjega pa podrobneje predstavljamo v pogovoru s Tino Lešničar, novo programsko vodjo tega mednarodno zasnovanega in v svetu dobro uveljavljenega jazzovskega dogajanja in srečevanja glasbenikov ter že od nekdaj zahtevne publike. Ljubljanske, slovenske in tudi tistih, ki pridejo julija v slovensko prestolnico od drugod… Pogovor sem zasnoval, posnel in za objavo pripravil – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *