Tatovi v Drami; pa minister tudi.

Na evropskih odrih izjemno popularno delo nemške dramatičarke Lee Loher, Tatovi, v režiji Ivane Djilas in z reprezentativno zasedbo ansambla ljubljanske Drame začenja novo sezono glavnega slovenskega gledališča, poimenovano Intima.

Večer četrte septembrske sobote je v ljubljanski Drami namenjen Tatovom; A,da kradejo? Ja, tudi, vendar tokrat gre za prvo premiero Dramine sezone 2018/2019 na Velikemm odru, ter za igro v Nemčiji in drugod po Evropi zelo popularne dramatičarke Lee Loher, ki prinaša tudi nekaj kriminala, vendar kot zatrjuje dramaturginja Darja Dominkuš, to delo, ki sodi med najznamenitejša dela sodobne nemške dramatike, ni kriminalka; No, mogoče čisto malo tudi?

Tatovi so torej otvoritvena uprizoritev nove sezone, ki nosi skupno oznako, pravzaprav gre kar za naslov sezone – Intima in obravnava posameznika in njegovo intimno doživljanje sveta in družbe; To je v uvodu novinarske predstavitve minuli četrtek, podčrtal tudi ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor, ki začetek te sezone pričakuje v bistveno manj stresnem ozračju, kot večino prejšnjih, ki so se klepala pod njegovo taktirko; Mimogrede – v petek se je neformalno že sestal z novim ministrom za kulturo, sicer glasbenim mojstrom Dejanom Prešičkom, ki je napovedal tudi udeležbo na sobotni premieri Tatov. Morda pa večja senzibilnost novega ministra vendarle prispeva k hitrejši obnovi zgradbe, za začetek, pred zimo, vsaj njene strehe. Pa tudi k sprejetju nemarno zavrnjenega Zakona o kuturnem evru dober mesec pred volitvami.

Ampak, nazaj k Tatovom… To je igra, v kateri se prepletajo zgodbe dvanajstih posameznikov, ki jih v uprizoritvi režiserke Ivane Djilas igrajo Jurij Zrnec, Nina Valič, Aleš Valič, Rok Vihar, Vanja Plut, Bojan Emeršič, Saša Pavček, Gregor Baković, Eva Jesenovec, Saša Mihelčič, Boris Mihalj in Silva Čušin. Tatove je v slovenščino prevedla Mojca Kranjc. Pri nastanku uprizoritve so sodelovali scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, skladatelj Boštjan Gombač, oblikovalka giba in asistentka režiserke Maša Kagao Knez, gledališka lektorica Tatjana Stanič, oblikovalka videa Vesna Krebs, oblikovalka luči Mojca Sarjaš ter asistentki scenografa in kostumografinje Sara Slivnik in Katarina Šavs. Kljub nekoliko drugačnemu zapisu v seznamu imen sovatorjev te predstave v gledališkem listu, naj bi naša navedba – po včerajšnjem interventnem sporočilu iz Drame, zdaj držala kot pribito. Pa saj niso bili vmes na delu tatovi? Tatovi, pač!

Za Radio KAOS si jih bom ogledal Andrej Pengov, avtor tega prispevka in sogovornik ter snemalec pogovora s prisrčno sogovornico, dramaturginjo Darjo Dominkuš. V prispevku smo uporabili tudi fotografije, ki jih je na vajah za Tatove posnel Peter Uhan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *