Transmisijski mikroskop zapolnjuje vrzel v vrhunski znanosti

Preglov center so zgradili posebej za 3,7 milijona vreden instrument

Na ljubljanskem Kemijskem inštitutu so včeraj po treh mesecih sestavljanja v uporabo predali vrhunski transmisijski mikroskop AR-STEM, ki omogoča opazovanje in kemijsko analizo na atomski ravni. Z njim bodo slovenski znanstveniki lahko doma opravljali raziskave, za katere so morali do sedaj potovati v tujino.

Je povedal vodilni slovenski raziskovalec materialov Goran Dražič, ki tudi vodi raziskave z novim mikroskopom. Ta je stal 3,7 milijona evrov, večino denarja pa je prispeval Center odličnosti nizko-ogljičnih tehnologij, je povedal direktor centra odličnosti Miran Gaberšček, direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik pa je dodal, da je bil Preglov center, ki deluje v okviru inštituta, zgrajen prav za potrebe postavitve mikroskopa. Naprava je namreč tako občutljiva, da potrebuje posebne pogoje za svoje delovanje. Zmoti jo lahko že malo bolj glasno govorjenje.
3
Transmisijski mikroskop zapolnjuje vrzel v vrhu slovenske znanosti, saj bodo lahko z njim raziskave izvajali znanstveniki številnih disciplin, od kemikov in fizikov do metalurgov in biologov, če omenimo le nekatere. Slovesnosti ob začetku delovanja mikroskopa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, dodajmo pa še, da je v stopnišču Preglovega centra postavljena kiparska instalacija Jirija Kočice, o kateri smo z avtorjem govorili v torkovi oddaji A propos ob 15h.

Leave a Reply

Your email address will not be published.