Tristo zajcev za stoto obletnico rojstva Milka Matičetovega

Tristo zajcev je zbirka 44 ilustriranih pripovedi, ustvarjenih na podlagi avtohtonih slovenskih pripovedk.

Nekaj tednov nazaj je v prostorih Mladinske  knjige založbe Anja Štefan pričela tiskovno konferenco na kateri so predstavili obsežno knjigo Tristo zajcev in tako obeležili nedavno stoletnico rojstva Milka Matičetovega. Knjiga predstavlja 44 ilustriranih pripovedi iz zapuščine akademika in doktorja, čigar predmet raziskovanja so bile avtohtone slovenske pripovedke in ki jih ob priložnosti ponovno obuja Anja Štefan. Glede na to, da je gradivo kar obsežno, je risbe za slikanico prispevalo več ilustratorjev, ki so bili tudi prisotni na tiskovni konferenci, razen Ančke Gošnik Godec, kje bila prisotna z mislimi, kot so navzoči povedali. Svojo delo so tako predstavili Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt in Ana Zavadlav. Jelka Godec Schmidt je z nami delila zgodbo, ki si jo je še posebej zapomnila zaradi njene krutosti in kako jo je naslikala  ter tudi razmišljanja v smeri, da je to v bistvu gradivo za Zvoka Čoha, ki pa je kasneje tudi sam priznal, da najraje riše nenavadna, čudaške stvari. Podobnega mnenja je bila tudi Ana Zavadlav.

Več o delovanju Milka Matičetovega je povedala Anja Štefan. Hči Milka Matičetovega, Zarja Koliševska,  pa je z nami delila razne izsečke njegovega raziskovalnega življenja. Anja Štefan je podarila, da je gradiva, ki ga je zbral Milko Matičetov ogromno in da se je težko med vsemi temi zapisi znajti. To je potrdila tudi Zarja Koliševska. Obe sta predstavili tudi njegove zapiske.

Ker pa je Milko Matičetov največ raziskoval ravno v Reziji, so na tiskovno konferenco povabili tudi Luigio Nero, nosilko slovenstva v Reziji in vodjo Muzeja Rezijanski ljudi, ki nam je na kratko predstavila Rezijance in za zaključek tiskovne delila z nami pristno rezijsko pripovedko.

Za Radio KAOS sem prispevek pripravila Urška Pengov Bitenc.

Comments are closed.