TŕNOVfest so začeli Luna v Mlaju, Hamovi častilci ljubezni in Buržuazija

Iztok Kurnik: V mesecu dni se bo na dvorišču in v dvorani KUDa zvrstilo skoraj sto, zvečine glasbenih dogodkov s približno tristo nastopajočimi in z vsaj še dvajsetimi ljudmi v podpornih dejavnostih. To je ob premišljeno oblikovanem programu nedvomno velik zalogaj. S prvim TŕNOVfestom skušamo pritegniti obiskovalce najrazličnejših glasbenih in performerskih okusov, v poslovnem pogledu pa v celoti pokriti vse obveznosti do nastopajočih, sodelavcev in organizatorjev ter urediti tudi kakšne pretekle obveznosti. V pokerskem žargonu smo šli »all-in«, z vsemi (preostalimi) žetoni v igro. Matevž Šalehar – Hamo: Tokrat na TŕNOVfestu, prej pa dvakrat na Trnfestu, torej že tretjič zapored nastopamo kot prvi. Zakaj je temu tako, ne vem, je pa dobro! Hamo je prvi v imenu benda zato, ker mora vsaka skupina imeti vodjo, glavnega, frontmana. Tudi v strankarskem življenju je tako... V našem primeru, kar sicer nima s politiko nikakršne zveze, bi to lahko bila stranka ljubezni.

Po daljšem premoru smo se ob prvem avgustovskem Mlaju znova prebili na tokrat dobro varovano dvorišče, kjer je še ne tako davno nazaj – če nam dve leti in nekaj čez ne pomeni kaj več kot poltretje leto izgubljenega časa – kraljevala živahna ustvarjalnost udov KUDa dr_France Prešeren. Ob vsej ustvarjalnosti in prerobati kakofoniji v medsebojnih in zunanjih komunikacijah jim je uspelo pridelati kar nekaj neporavnanih obveznosti, kar so poslovno domiselni in nepremičninsko spretni – doslej že dodobra udomačeni – Ukrajinski Kozaki, kot se je imenovala njihova nekdanja glasbena skupina, sicer poslovnežev iz podjetja Don-Sol, uspeli preoblikovati v Center slovanskih kultur, tudi z imenom našega največjega pesnika; Zgodba v formalnem smislu še ni končana, saj prejšnji Kudovci trdijo, da so jih »ta-novi« opetnajstili, »ta-novi« pa terjajo poplačila za dejanske in morda tudi domnevne dolgove in izgubo; Zato se vzajemno… ne vzajemno – medsebojno tožarijo; Način, kako zbrati dovolj cvenka, da bi bil izhod zmagovalen za obe strani je morda prav odločitev, da se ne opusti odmevnih – zvečine glabenih – nastopov v za kaj takega tradicionalnem festivalskem avgustu.

To bi bila, če bi še vedno imeli Trnfest, že 28_njegova različica, tako pa je bila lanska 27_zadnja, letos pa imajo prav tam, po Prešernovo – v kraju nesrečnega imena, prvo izvedbo TŕNOVfesta; Četrtkov večer domačih pesmi in napevov, ko je nastopil prvi avgustovski mlaj (še eden nas bo »osvetlil« prav ob koncu TŕNOVfesta), so nas v domačo glasbeno sceno uvedli gospod Šalehar in njegovi častilci ljubezni: Hamo & Tribute 2 Love (Nekateri to zadnjo besedo napišejo z minuskulo; Zakaj že? Če ne drugega, izpade šlampasto). Takole se je končal njihov koncert in s tem tudi uvod v prvi TŕNOVfest.

To je bil torej blues glabenik rockovskega formata, ki bi ga narodnozabavni bluesist Šifrer ne zmogel prepesniti. Ja, tudi on je svoje dni prisegal na blues. Po deseti zvečer pa se mora dogajanje na KUDovskem dvorišču zaradi dobrih odnosov s sosedi preseliti v dvorano. Tam so še pred otvoritvijo letošnjega TŕNOVfesta vadili, se ogrevali, uglaševali in kalibrirali ozvočenje mladci, šest jih je, ljubljanske rockovske skupine Buržuazija.

Organizator in izvršni producent z bogatimi izkušnjami pri pripravi in izvedbi najzahtevnejših glasbenih dogodkov pri nas je bil naš drugi in kar zadeva vsebino ter organizacijo prvega TŕNOVfesta glavni sogovornik. Iztok Kurnik.

Režim vstopanja na območje prizorišča je urejen vsaj tako, če ne strožje, kot na najpomembnejših športnih prireditvah. Vstopnice so vse po enotni ceni 5 evrov za posamezni dan, praviloma z dvema koncertoma in skoraj vsakič še z enim dogodkom, morda bolje – dogajanjem, tako da se programski del začne ob osmih zvečer in konča enkrat do svita. Če parafraziramo Franceta, dr. Fig … Ne piva ne vode s tabo ne bo…, kajti varnostniki ne dovolijo vnosa ne hrane ne pijače, četudi bi to bila zgolj voda. Ja, kdo pa je še videl koga, ki bi nesel goloba v Benetke. Kajti – vse dobiš tam, vsaj na treh, morda celo štirih šankih. Tisti napis na kulisi pred dvorano, ki sporoča, da je (v)stop s pijačo zaželjen, je seveda v tem smislu zavajujoč, v resnici pa spodbuja k temu, da se še pred vhodom v glasbeno svetišče vendarle prej oglasiš pri rdeče odetih mladenkah in mladeničih, ki točijo, kar poželita srce in grlo ali kar narekuje žeja in kar premore tvoja drobižnica. Tudi tako poskrbijo za boljše polnjenje TŕNOVfestovega proračuna, pri čemer bi se vsak dan, pravzaprav večer tam v KUDu moralo trnovim užitkom predajati vsaj kakih 500 privržencev festivalskega programa pa še lačni in žejni bi morali biti. Ne zgolj dobre in raznotere glasbe…

S prvima večeroma so organizatorji zadovoljni a sobota se je izšla precej pod pričakovanji. V petek so nastopili balkanski rokerji in šaljivci Rambo Amadeus & Five Winnetous ter kranjski alternativni rock band Le Serpentine, sobota je bila rezervirana za petnajstletni domovinsko razgreti bend Bohem in mozirsko šesterico zappovskih navdušencev Up n`downs, nedelja pa naj bi bil božji dan miru in počitka a se je medtem tudi to že spremenilo. Ob 20.h bodo nastopil prvaki Impro lige, po deseti zvečer pa bo glasba za vse, ki lahko in radi plešejo na različne DJ ritme in zvoke zvečine elektronske glasbe, z experimental body music Doucheana, BLU3, EaAruru, Ofnana_Pesa. V ponedeljek pa spet »na polno« z Moonligt Skyi in Dablablues. O tem nam je sicer pripovedoval že naš sogovrnik v intervjuju a smo ga takrat poslušali s kančkom nejevere.

Prvega Velikega srpana, ob Mlaji, sem se tam, v Trnovem, za Radio KAOS navduševal Andrej Pengov; v nedeljo, tri dni potem, pa sem še pred zaključkom redakcije brskal po TŕNOVfestovi strani in si dopisoval z našim glavnim sogovornikom Iztokom Kurnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *