Vrhunski zaključek in pestra nova sezona

Slovenska filharmonija pred novimi abonmaji

Slovenska filharmonija zaključuje še eno uspešno sezono. Nocoj in jutri zvečer so oziroma bodo s solistom Johannesom Moserjem ter dirigentom Giancarlom Guerrerom v sklopu osmega koncerta Modrega abonmaja predstavil dela Barberja, Hindemitha in Coplanda, pod taktirko prejšnjega šefa dirigenta Georga Pehlivaniana – s solistko – violinistko Leticio Muñoz Moreno, 3. in 4. bodo junija sklenili Oranžni abonma s skladbami Bavdka, Glazunova in Šostakoviča, Modrega pa na koncertu 17. in 18. junija pod vodstvom Danieleja Callegarija. Na sporedu bodo skladbe Chaussona, Straussa in Bussonija, solist pa bo hornist Stefan Dohr. Več o poudarkih v sklepnem delu sezone in o programski naravnanosti za prihodnjo, pa direktor gospod Damjan Damjanovič.

Martina Batič, pomočnica direktorja za zbor, je na nedavni novinarski konferenci povedala, da zbor Slovenske filharmonije oziroma Slovenski komorni zbor sodeluje tudi v sklepnih junijskih in julijskih koncertih iztekajoče se sezone; Danes nastopajo z Orkestrom Slovenske vojske in dirigentko Andrejo Šolar na koncertu ob dnevu Slovenske vojske, 10 junija ga bomo poslušali Volčjem potoku, 17. junija pa v Kamniku – v čast 80-e obletnice skladatelja Sama Vremška, kakor tudi 5. julija na že omenjeni otvoritvi letošnjih prireditev Festivala Ljubljana pri izvedbi Mahlerjeve simfonije številka 2. Kaj pa prihodnja sezona? Zbor jo začenja že septembra.

Slovenski komorni zbor, ki se je leta 1998 po nekajletnem umanjkanju vokalov in razpadu poprejšnjega zbora filharmonije pridružil Slovenski filharmoniji in v katerem trenutno nastopa 38 od skupno predvidenih 40-ih glasov, je zdaj edini profesionalni koncertni zbor pri nas s pretežno a kapela programom.

Seveda pa bo precej tudi klasičnega, pravzaprav kar standardnega vrhunskega repertoarja, o katerem bomo seveda sproti poročali. Nekaj malega že v prihodnjih dneh, ko si bomo vzeli nekaj več programskega časa tako za orkester kot tudi za zbor Slovenske filharmonije, s posebnim ozirom do slovenskih skladateljev in izvajalcev, dirigentov in solistov, pa tudi za vprašanje o spodbudah mladim umetnikom, ki bi brčas prav radi nastopali z orkestrom in zborom Slovenske filharmonije. V mali dvorani, torej v dvorani Slavka Osterca, sem v začetku tega tedna bil – s kamero in peresom – Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *