Z Igorjem Samoborom o okroglem(?), šestem, Drama Festivalu. Za počitniško in splošno rabo.

Igor Samobor, ravnatelj SNG Drama Ljubljana: Naš festival je letos postal v celoti mednaroden. Namen ni tekmovanje, temveč predstavitev najboljših uprizoritev sodelujočih gledališč. Ocenili smo pa, da je prav, da se o naši izbiri izrečejo tudi obiskovalci. Letos jih je bilo prek 2.500, z glasovnicami pa so se množičneje odzivali v drugem delu festivala, ko so pravzaprav šele zares dojeli, da imajo možnost izbrati najboljšo uprizoritev. Moč Teme so ocenili s poprečno oceno 4,7 , nobena od sedmih predstav na velikem odru pa ni bila ocenjena z manj kot prav dobro (4,09).

Poslušate Radio in gledate KAOS… To je torej Rrrradio KAOS. Pred skoraj natančno dvema mesecema se je v glavni glumaški hiši v deželi začel okrogli, že šesti Drama Festival, ki se je v šestih dneh zatem tudi zelo uspešno končal. Zakaj okrogli, ko pa je bil šele (ali pač že) šesti, saj to ni neka okrogla obletnica? Morda zato, ker bo prihodnji, sedmi bolj špičast. Ampak več o tem smo povedal v intervjuju z ravnateljem SNG Drama Ljubljana, ki so ga posneli (in prvič neposredno v programu tudi objavili) sredi junija. Tistega dne je bila to tudi priložnost za pogovor o novi sezoni, ki se je s festivalsko predpremiero v Mali drami predstave Izobčenke, avtorskim projektom po delih Rudija Šelige, prazparav že začela.

Če za objavo na spletni strani Radia KAOS, kjer tega pogovora še nismo objavili, zapišemo samo nekaj poudarkov, je treba omeniti, da je Drama Festival res nekaj posebnega, saj takega gledališkega srečanja, neke vrste pregleda in izbora najboljših predstav z ljubljansko Dramo sodelujočih gledališč do maja 2014 ni bilo.

Mnoge podrobnosti in ocene so seveda dosegljive v pogovoru, ki sva ga z ravnateljem Igorjem Samoborom začela o skrivnostnosti, morda celo prelomnosti letnice 2020, ki označuje drugi del z jesenjo začete nove sezone. Glavni del pogovora pa je bil namenjen, kot zapisano v uvodu, 6. Drama Festivalu.

Tokratni program Drama Festivala, ki je bil zanovan s poudarkom na hvraški gledališki ustvarjalnosti, občinstvo pa je kot najboljšo izbralo uprizoritev Tolstojevega besedila Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuka Torbice. Prvič sploh je bilo izvedeno glasovanje občinstva za najboljšo uprizoritev festivala in prav Beograjčanom je bila podeljena prva nagrada, ki nosi ime pred poldrugim letom preminulega prvaka Ljubljanske Drame Jerneja Šugmana.

Sicer pa je bilo sedem predstav iz Hrvaške, Srbije, Črne gore in Češke, v zadnjem majskem tednu uprizorjenih na velikem odru Drame, izbranih po kriterijih vrhunske poetike nekaterih najboljših slovenskih in tujih režiserjev, ki delujejo v širšem evropskem prostoru.

Poleg z oceno 4,7 nagrajene in že omenjene uprizoritve Moč teme so na velikem odru SNG Drama Ljubljana v sklopu festivala gostovali še predstava Michelangelo po drami Miroslava Krleže Michelangelo Buonarroti in v režiji Sebastijana Horvata, nastalo v koprodukciji Dubrovniških poletnih iger in Hrvatskega narodnega kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Narodni divaldo Brno z romantično kabaretno komedijo Rainerja W. Fassbinderja Strah jesti dušo v režiji Jana Friča, Zagrebačko kazalište mladih z Gostiščem Eden avtorjev Juli Jakab, Árpád Schilling in Éva Zabezsinszkij na podlagi igralskih improvizacij in v režiji Árpáda Schillinga, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu z melodramo Igralka v avtorstvu in režiji Pascala Ramberta, Kraljevsko pozorište Zetski dom na Cetinju z uprizoritvijo Marxovega Kapitala v režiji Andrása Urbána ter Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba z uprizoritvijo Šest oseb išče avtorja Luigija Pirandella v režiji Oliverja Fljića.

S šestim festivalom je to gledališko srečanje postalo neke vrste ekskluzivna, netekmovalna mednarodna revija izbranih predstav v teatrskih razsežjih nekdanjih Juge in Avstroogrske. Z velikimi ambicijami, da nekaj tega postane pomemben in prepoznaven del pešajočih gledaliških programov ljubljanskega poletnega festivala, kjer bi pričakovali več prizadevanja za iste cilje. Za kaj takega pa najbrž še niso izpolnjeni nekateri ključni pogoji; recimo: premislek o programskem vodenju in ne previsoka zahtevnost v gmotnem pomenu. Evropsko festivalsko občestvo v katerem se giblje vodstvo Ljubljana Festivala, je seveda, vsaj kot priložnost za različne kreativne menedžerske posege, povsem drugo okolje kot gledališki prostor bližje okrog nas. Drama Festival je bil, vsaj doslej, podprt z domačim, hišnim denarjem in z možnostmi, ki jih omogočajo premišljeno načrtovana vzajemna gostovanja in sodelovanja. Tu se dogaja produkcija umetnosti, tam pa je to precej drugače. Pričakovali bi upoštevanje tudi tega Draminega projekta v fiskusu glavnga domačega financerja in več razumevanja podpornikov iz gospodarstva.

Tokratni program Drama Festivala je bil zanovan s poudarkom na hvraški gledališki ustvarjalnosti, občinstvo pa je kot najboljšo izbralo uprizoritev Tolstojevega besedila Moč teme Narodnega pozorišta u Beogradu v režiji Igorja Vuka Torbice. Prvič sploh je bilo izvedeno glasovanje občinstva za najboljšo uprizoritev festivala in prav njim je bila podeljena prva nagrada, ki nosi ime pred poldrugim letom preminulega prvaka Jerneja Šugmana.

Obvezni dodatek slehernemu odrskemu dogodku na festivalu so bili pogovori z ustvarjalci posamezne predstave, ki so jih povezovali člani ansambla Drame, posebej zanimiva pa sta bila posebna tematska pogovora o stanju hrvaškega in slovenskega gledališča ter razmišljanja o režijskih prijemih, poetikah in trendih v sodobnem slovenskem in evropskem gledališču. Otvoritveni in sklepnni dogodek sta tokrat oblikovala DJ-ja Iztok Drabik Jug, sicer igralski kolega s svobode iz Fassbinderjeve in Horvatove predstave Strah jesti Dušo in Lili Put Put.

Z Igorjem Samoborom sem se za Radio KAOS pogovarjal Andrej Pengov, Urška Pengov Bitenc pa je poskrbela za zvok, sliko in režijo. Tako bo tudi v nadaljevanju pogovorov o Drami, ki jih bomo za poletni program in pregledovanje na medmrežju, objavili še v prihodnjih dneh. Glavna tema bo seveda Dramina sezona 2019-2020. Ampak potem nas čaka še posnetek dogodka v Drama Kavarni, ki se je zgodil četrti dan v tem poletnem mesecu: podpis pogodbe o prenovi stare dame. Stare Drame. Prenova bo, ko bo zares končana, prav prišla a nič kaj dosti več. Še bolj bi si želeli nove Drame. Več o tem takrat in potem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *