Častno meščanstvo Ljubljane Ivanki Mežan, dramski igralki in partizanskemu junaku Francu Severju Franti.

V četrtek, 9. maja, ob dnevu Ljubljane, ki so jo pred 74 leti na ta dan osvobodila partizanska vojska, njena X. SNOUB Ljubljanska, je župan Zoran Janković podelil najvišja priznanja mesta Ljubljana.

Štirinajst priznanj, od tega sedem plaket, pet nagrad in dva častna naziva so ob izbranem kulturnem programu in tradicionalnem govoru župana, podelili na slavnostni seji Mestnega sveta Mestne občine Ljubljana, ki jo že vrsto let organizirajo na Ljublanskem gradu.

Naziv častna meščanka Ljubljane je za pionirsko delo na področju dramske umetnosti v času 2. svetovne vojne, za neprecenljiv prispevek slovenskemu narodu in jeziku ter za umetniško zapuščino, ki je zaznamovala slovenski gledališki in filmski svet zadnjega tri četrt stoletja prejela legendarna dramska, filmska, televizijska in radijska umetnica Ivanka Mežan. Gledališka in filmska igralka, ki so jo zaradi iskrene predanosti svojemu poklicu in pristne človeške topline za svojo vzele vse generacije. Na oder je prvič stopila v okviru partizanskega gledališča pri rosnih 17-ih letih, kar pomeni, da letos obeležuje 75-letnico umetniškega ustvarjanja.

Naziv častni meščan Ljubljane je prejel veliki borec, tovariš in uspešen gospodarstvenik Franc Sever Franta. Mož pokončne drže, ki je pred kratkim dopolnil častitljivih 96 let, je bitko svojega življenja izbojeval leta 1945 na Menini planini. Kot takrat komaj 22-letni partizanski komndant je iz obroča zloglasne nemške divizije s prek 12.000 vojaki požrtvovalno rešil 500 borcev Šlandrove in Zidanškove brigade. Po osvoboditvi in ko je končal službovanje kot visoki častnik in vojaški pilot, mu je bil zaupan razvoj letališkega, takrat še skupnega podjetja Ljubljana-Pula in kasneje letalskega prevoznika Adria Airways. Kot človek z izjemnimi izkušnjami, ko se je moral zaradi razmer in neprizanesljivosti okolja posvetil študiju ekonomije in se že zelo zgodaj lotil podjetniških podvigov v času, ko to ni bilo ne moderno ne zaželjeno, mladim generacijam polaga na srce, da je treba svojo domovino spoštovati, usodo naroda pa v odločilnih trenutkih vzeti v svoje roke.

Nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2019 so prejeli mag. Zdenka Barbara Ban Fischinger, direktorica Živalskega vrta v zadnjih treh mandatih, Društvo SMC Rakovnik, Salezijanski mladinski center se je v 15 letih razvil v močno žarišče pomoči mladim, Ginekološka klinika UKC Ljubljana, ki je Vrhunska slovenska ustanova, ki v skrbi za zdravje meščank in državljank svoje strokovno delo nadgrajuje z raziskovalno in pedagoško dejavnostjo, je tudi mednarodno prepoznavna in cenjena klinika, Marjan Jernej Virant, ki si že destletja aktivno in odločno prizadeva za boljšo infrastrukturo, oskrbo in kakovostnejše življenje v krajevni skupnosti na Rudniku in nekdanji občini Ljubljana Vič – Rudnik ter v mestu kot enoviti skupnosti in prof. dr. Eda Vrtačnik Bokal, predstojnica Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike v Ljubljani, ki vlaga številne napore za dostopnost medicinske obravnave na področju neplodnosti; njeno raziskovalno delo obsega projekte s področja okužbe s humanimi virusi papiloma in reproduktivne medicine.

Plakete glavnega mesta Ljubljana za leto 2019 so prejeli Društvo general Maister Ljubljana, Stanislava Marija Ferenčak Marin, Prof. dr. Tamara Lah Turnšek, Policijska uprava Ljubljana, Anja Rupel, Zavod NORA, center sodobnih zasvojenosti in Zdravstveni dom Ljubljana.
V slavnostnem govoru, ki bi ga mogli šteti za letni nagovor prebivalcem glavnega mesta Slovenije, je župan Janković ob čestitkah nagrajenim izjemnim someščankam in someščanom Ljubljane, ob pregledu dosežkov v času od tokrat podčrtal predvsem pomembnost sobivanja in interaktivnega delovanja javnega in zasebnega sektorja. Za razvoj mesta in države je takšno ustvarjalno sodelovanje, soustvarjanje ključnega pomena.

Že pred začetkom slavnostne seje pa je vse nagrajence nagovoril žr na uvodnem sprejemu, na katerem so se vsi nagrajenci vpisali v spominsko knjigo mesta.

Posnetek in prenos slavnostne seje je zagotovilo uredništvo programa Radia KRIČAČ, ki od 27. aprila, Dneva upora proti okupatorju pa do polnoči 9. maja oddaja poseben program na frekvenci 88.8 MHz, ki ga zagotavlja Radio KAOS. Uporabljene uradne fotografije s slavnostne seje Mestnega sveta MO Ljubljana so povzete s spletne strani ljubljana.si avtorja Nika Rovana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *