Tea Jarc, Sindikat Mladi plus: Naj živita 1. in 2. maj!

Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi Plus: V Sloveniji je tudi 2.maj Praznik dela. To smo si izborili, zato naj živita 1. in 2.maj! Sindikati smo, tako kot marsikdo in marsikje pri nas, še vedno dokaj razdrobljeni, kar je voda na mlin kapitalu in kapitalistom, vendar znamo v ključnih trenutkih vedno stopiti skupaj. Vrednote in sporočila upora in svobode so tudi naše vrednote.

Pred letošnjim praznikom dela Prvim majem smo v programu Radia KRIČAČ pripravil tudi nekaj vsebin, povezanih z delavskim gibanjem in sindikalim organiziranjem pri nas. Predstavnki Sindikata Mladi plus so v tem času naš – že skoraj tradicionalni sogovorniki; Tik pred 27-im aprilom, Dnevom upora, državnim praznikom, so javnostim predstavili rezultate akcije “Stop kršitvam, ZA dostojno delo”, v okviru ktere so spremljali ponudbe in objave prostih delovnih mest ali morda bolje – potreb po ljudeh, ki naj bi opravili določena dela; Pri tem so ugotovili veliko kršitev, zato je Sindikat Mladi plus v tem času je podal več kot 100 prijav na Inšpektorat RS za delo; Nekatere rezultate te, kakor ji rečejo, kampanje, smo v dopoldanskem programu Radia KRIČAČ predstavili v pogovoru s Teo Jarc, predsednico Sindikata Mladi plus.

Obisk Teje Jarc v studiu Radia KAOS, ki te dni do desetega maja oddaja poseben program Radia KRIČAČ, smo izkoristili tudi za pogovor o pomenu Prvega maja za današnje delavstvo, posebej za mlade, pa o veličatnosti Upora kot besede in še bolj dejanj, tudi leta 1941, ki smo ga nedavno obeleževali s praznovanjem 77-letnice ob Dnevu upora. Govorili pa smo tudi o izročilu delavskega protiizkoriščevalskega uporništva, med katerimi je tudi že skoraj pozabljena v krvi zadušena stavka železničarjev pred 98-imi leti na Zaloški cesti v Ljubljani. Seveda se ni bilo mogoče ogniti bližajočim se parlamentarnim volitvam in vrednotam, ki jih – bolj ali manj ali pa sploh ne – zastopajo nekatere politične stranke.

Prav tako so na Sindikatu Mladi plus v letu 2018 izvedli raziskavo med mladimi, kjer so preverjali, kako dobro mladi poznajo svoje pravice, kako so zadovoljni z delom Zavoda RS za zaposlovanje, kako se soočajo z brezposelnostjo in prekarnostjo ter na splošno, kakšen je trenutni položaj mladih na trgu dela. Rezultate so predstavili na novinarski konferenci, dosegljivi pa so tudi na www.mladiplus.si… ali pa morda še bodo. Kmalu?

S Teo Jarc se je za program Radia KRIČAČ pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *