Tone Kovič: ponosen sem na Ljubljano – mesto heroj.

Tone Kovič, nekdanji predsednik Skupščine mesta Ljubljana (danes bi mu rekli - župan): Ponosen sem na to, da sem Ljubljančan in da se Ljubljana upravičeno ponaša z nazivom Mesto heroj. Malo je takih mest v Evropi, ki so si prislužila podobno čast. Organizacija odpora v Ljubljani je bila naravnost fantastična. Eden od dokazov za to je tudi Radio KRIČAČ. V šolah se je premalo govori o narodno osvobodilni borbi, predvsem o njenih pomembnih pridobitvah in dosežkih, zato dandanes mladi o vsem tem bolj malo vedo ali pa nič.

Naš sogovonik v programu Radia Kričač je bil tudi Tone Kovič, metalurg po poklicu, nekdanji župan Ljubljane ali kot se je tej funkciji reklo v njegovih časih – predsednik Skupniščine mesta Ljubljana, ko je vodil mestno samoupravo v letih med 1973 in 1978. Ob začetku vojne je bil tovariš Kovič desetletni fantič; K pogovoru, ki smo ga posneli spomladi leta 2017, ga je povabil Aleš Kardelj; Obujala sta spomine na tiste težke vojne čase in na sijajno organiziranost upora v mestu med aktivisti in terenci in zunaj njega, na oni strani žice, ki je obdajala mesto, kjer so delovale partizabske enote. Upor in odpor ter osvobodilni boj je sijajno organizirala vodila Osvobodilna fronta slovenskega naroda in mesto Ljubljana zasluženo nosi ime Mesto heroj. Govorila sta tudi o vrednotah, ki jih je duh kapitalizma povsem zmaličil in razvrednotil; prijateljstva, tovarištva, empatije do drugega, razumevanje pomembnosti skupnega, skupnosti tako rekoč ni več. Vse je individulano, zasebno, pomembna sta dobiček, slava, ja in – oblast.

To je bil pogovor o vrednotah, ki v tem sodobnem času, bledijo, se izgubljajo in izginjajo ter o tem, kako so praznike kot jedanes Dan upora proti okupatorju, ki je bil nekoč Dan ustanovitve OF, pa Prvi maj, praznik dela in Dan osvoboditve Ljubljane, prestolnice države Slovenije, ki je hkrati tudi evropski dan osvoboditve. Za Radio KRIČAČ se je s Tonetom Kovičem, nekdanjim županom Ljubljane in članom Izvršnega sveta RS, ko je bil republiški sekretar za industrijo in tudi predstavnik Gospodarske zbornice Jugoslavije v Stockholmu pogovarjal Aleš Kardelj. Za produkcijo in objavo sta poskrbela Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *