Zoran Janković: Dobro delo naj bo tudi dobro plačano; Ta vikend pa vsi na pohod po Poti spominov in tovarištva!

V nizu prispevkov in oddaj Rada KRIČAČ o letošnjem praznovanju prvega maja na Rožniku objavljamo tudi integralni posnetek prvomajske prireditve. V sodelovanju z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in sidikalnih organizacij, ki so z godbami na pihala poskrbele za jutranje budnice v posameznih predelih mesta, se je na popolnoma zapolnjenem prireditvenem prostoru zbrala množica ljudi; Proslavo, ki je potekala pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana, je povezovala Lara Jankovič, nastopali pa so Litostrojska pihalna godba, Partizanski pevski zbor, Jose, Primož Siter in seveda Lara Janković, tudi s spremljavo mojstrov kitare Tilna Stepišnika in Ravija Shreste; Slavnostni govornik je bil, kakor veleva prvomajska rožniška tradicija, župan Ljubljane Zoran Janković; Neposredni prenos in posnetek proslave je za program Radia KRIČAČ zagotovila produkcijska skupina Radia KAOS.

Potem, ko je zbranim na prireditvenem prostoru na Rožniku izrekel dobrodošlico in dobre želje za lepo praznovanje, je po vzkliku Živel Prvi maj, dejal, da je tako borbeni začetek proslave s pesmijo Hej, brigade pravi uvod za mesto heroj. In nadaljeval: »Dokler bom jaz na čelu občine kot župan, bo vedno z nami partizanski pevski zbor in naša neuradna himna Hej brigade! Himna, ki govori o naših svetlih časih, ki govori o tem, kako je Ljubljana ponosna na to, da je mesto heroj, ki skrbi, da se zgodovina ne potvarja in dokler sem jaz župan v Ljubljani ne bo domobranskih spomenikov.«

V nadaljevanju je govoril o pomembnih dosežkih v najlepšem mestu, ki je bilo v minulih 11 letih deležno številnih evropskih in svetovnih nagrad, ampak tisto, kar je najpomembnejše, je najboljša ekipa, ki jo ima Ljubljana. V tem času je za dobro prebivalcev naredila prek dva tisoč projektov. Sodelavcem in vsem Ljubljačankam in Ljubljančanom je izrazil hvaležnost za vso pomoč in podporo, za sijajno izvedbo teh projektov in izjemno podporo, ki jo dajejo razvoju Ljubljane. Ljubljana je štartala kot zaspana lepotica, s pogumom vseh zaposlenih pa smo dosegli raven, ko vse teče samo. Danes je župan Ljubljane biti lepo in lahko, je še dodal. Ta trenutek v Ljubljani poteka 127 projektov. V prejšnjem tednu je bilo v čast delavskega praznika 1. maja odprtih pet cest. V Šiški Hotimirova, v Centru Kotnikova in Kolodvorska, pa povezovalna Hradeckega med Rudnikom in Mostami in Zdešarjeva v Polju. Povedal je tudi, da ta trenutek v Ljubljani prenavljamo in statično saniramo šest šol, zgradili smo tudi nov vrtec, kateremu ni para v Evropi, prihodnji teden pa bo po petdesetih letih podpisana pogodba za prenovo Cukrarne. , za kar smo uspeli pridobiti 14 milijonov evropskih sredstev,

Stopetintrideset milijonov 135 bo je vreden projekt izgradnje kanalizacije, ki je dolga 48 kilometrov vse od Medvod prek Vodic do čistilne naprave v Polju; več kot polovico sredstev bo zagotovljenih iz EU; V Ljubljani bomo prenovili 261 cest v Ljubljani; Zato bo treba prihodnji dve leti kar malce potrpeti, saj bodo mnoge prekopanih, in nekateri bodo gotovo nezadovoljni, ker bo težje do priti do doma… Ampak po 2 letih , je podaril župan, bo vse urejeno. Prihodnji teden se razpisuje projekt za obnovo kanalizacije pod 39-imi cestami, tako, da bo imela Ljubljana po dveh letih in kar 98 odstotkov vseh objektov priključenih na kanalizacijo. Posebej pa je podčrtal dva zelo zanimiva in edinstvena v Evropi: mestna občina daje za razvoj kulture enajst odstotkov proračuna, država pa pičel odstotek in pol. In še: v Ljubljani imamo kar 264 tisoč ur brezplačne vadbe za naše športne klube v naših objektih. Za razvoj šolstva, se pravi investicije v šolstvo, plače in investicije v vrtcih, dajemo iz proračuna 25 procentov in imamo najboljše vrtce, najboljše šole. In tisto, kar je sedaj pomembno, ne smemo dovolit, da bi se kdorkoli vtaknil in sprl zasebni in javni sektor. Ta država potrebuje javni sektor. Mi potrebujemo javno, brezplačno šolstvo, mi potrebujemo javno brezplačno zdravstvo. Je še poudaril župan Zoran Janković v govoru na prvonajski proslavi na Rožniku.

Vendar je to le del njegovega nastopa, ki so ga udeleženci mitinga večkrat prekinjali s ploskanjem in vzkliki navdušenja, tudi ko je govoril o tem, da mora biti dobro delo dobro plačano in da mora biti človek nenehno v središču delodajalčeve in direktorjeve pozornosti. Prepričan je, da brez javnega sektorja, ki dobro ustvarja svoje delo, tudi država nima, nima možnosti uspeha. In verjame, da bomo to spoznali in da bomo na teh volitvah dali levi opciji možnost, da oblikuje vlado; posebej je pozdravil minsitrico Mrakovo in evropskega poslanca Šoltesa in vse, ki so prišli na Rožnik, kamor je treba priti vsako leto ob tem času ne le pred volitvami.

Zoran Janković pravi, da ne potrebuje sprave, saj se ta dogaja vsak dan z odpiranjem mesta najrazličenjšim iniciativam, ki sledijo potrebam in življenju ljudi. Spoštujemo vse, je še dejal, ne glede na barvo, ne glede na veroizpoved in ne glede na izobrazbo. Živimo skupaj, spoštujemo različnost. To je osnovna misel, ki zagotavlja razvoj. Mesto heroj je bilo med vojno obdano z žico. V tistih hudih, grdih časih, ki jih hočejo nekateri pozabit, je to mesto postalo heroj, osvobodili pa so ga partizani, borke, borci, ki so bili na strani tistih, ki so premagali največje zlo 20. stoletja, fašizem in nacizem. Ne smemo dovolit, nikjer v Evropi, da bi se ponovno razrasel fašizem. Moj slogan je, je poudaril, smrt fašizmu, svoboda vsem narodom. Ampak vsem narodom! Ta država ima predobre ljudi in ne potrebuje nikakršnih ograj.

Govoril je tudi o mladih in o svoji in o starejših generacijah; pokojnine so gotovo tisto, ki nas muči, da bi tudi mi imeli dostojno življenje v tretjem življenjskem obdobju. Ampak, je dodal, v svojem imenu in v imenu vseh starejših, na rožniškem prvomajskem zborovanju sta bila tudi njegova mama in tast, da je veliko bolj pomembno, da imajo naši vnuki perspektivo za delo. Treba je narediti to državo zanimivo, ne da končajo šolanje tu, dobijo Ziosovo štipendijo, so najboljši v svoji generaciji, potem grejo pa svoje znanje prodajat v tujino. Pred 8 leti smo predlagali, je dejal, da se naredijo stanovanja za mlade. Mnogi v vladah minulih desetih let, tudi predsedniki vlad, so govorili o tem, kaj bojo naredili. Tudi sedaj nas prepričujejo kaj bojo naredili. Moj odgovor je zelo preprost. Če bi jaz bil tam, bi se že vozili po drugem tiru in vse tisto, kar so obljubljali, bi bilo narejeno.

Zoran Janković je govoril tudi o tem, da je Ljubljana edino mesto v Sloveniji, ki je razpisalo 30 stanovanj za mlade, mlade samske, mlade družine stare do 29 let; dobili pa so kar 399 ponudb. To je pomembna možnost, saj lahko v teh stanovanjih ostanejo 10 let, v tem času si lahko ustvarijo premoženje, da bi potem odšli na svoje.

Ob koncu se je tovarišicam in tovarišem, udeležencem zborovanja zahvalil za obisk in za možnost, da je z njimi na Rožniku, ki mu še iz njegovih časov v Mercatorju veliko pomeni. Zaradi ljudi, ki so delali tam in zaradi medsebojnega spoštovanja, je bil Mercator zmagovalec Evrope, danes pa je tudi Ljubljana zmagovalka v Evropi. Tudi tu zaradi sodelavcev, zaradi ljudi, ki delajo in mi smo, je podčrtal servis vsakemu občanu, občanki in vsakemu obiskovalcu.

Potem, ko si je znova zaželel slišati, kot pravi, neuradno ljubljansko himno Hej brigade, je vse, ki radi hodijo in tudi tako skrbijo za zdravje in ob tem pa izražajo tudi odnos do zgodovine, povabil na pohod po Poti spominov in tovarištva konec tega tedna. Ob tem je z veseljem oznanil, da so po 20-ih letih prvi jambor, tistega ob Tržaški cesti, znova postavili na njegovo prejšnje mesto, kjer ponosno stoji, na njem pa plapola slovenska zastava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *