Predsedniki na terenu, kandidati s predlogi

Tudi danes bomo na Radiu KAOS na www.radiokaos.info, na 60 kanalu Ljubljanskega kabla in na mobile.radiokaos.info pregledali dogodke v predvolilni kampaniji, ki je zakorakala v svoj prvi »polni« delovni teden. Nekaj strank je še izvedlo volilne konvencije, nekje pa posamezni kandidati že promovorirajo konkretne programske točke.

Poslanski kandidat LDS Aleš Zalar je danes predstavil pet ukrepov za organizacijsko reformo sodstva. Zalar med drugim predlaga Vzpostavitev obveznega praktičnega najmanj enoletnega šolanja kandidatov za sodnike v okviru Centra za izobraževanje v pravosodju kot neodvisne institucije pri Vrhovnem sodišču, prav tako pa meni, da bi moralo biti mnenje sodnega sveta o primernosti sodniškega kandidata za pravosodnega ministra zavezujoče, sodni svet pa bi moral dobiti tudi samostojni proračun, da bi povečali njegovo samostojnost. Da pa bi pospešili delo sodnikov, pa Zalar predlaga povečanje števila strokovnih sodelavcev. Sicer pa je predsednica LDS Katarina Kresal dan popoldne preživela na južnem Primorskem, kjer se je pridružila kandidatom in kandidatkam II. volilne enote dr. Luciji Čok, dr. Jožetu Pirjevcu, Dorijanu Maršiču, Franku Fičurju, Urošu Petohlebu in Bredi Krašna.

Socialni demokrati pa so danes na sedežu Državne volilne komisije predali podpisane obrazce podpore poslank in poslancev listam kandidatk in kandidatov Socialnih demokratov. Obrazce za liste v vseh osmih volilnih enotah je podpisalo 13 poslancev iz vrst SD. Sicer pa so ta konec tedna v SD demantirali pisanje brezplačnika Slovenski tednik, ki je objavil podatek, da naj bi si predsednik SD Borut Pahor kupil nov terenski prestižni terenski avtomobil. Borut Pahor si – tako SD – ni kupil niti novega niti starega terenskega avtomobila. Kandidat za poslanca SD Igor Lukšič, ki kandidira za Bežigradom, pa je danes na svojem blogu zapisal, da bi morali šolobvezni otroci šolsko gradivo dobiti brezplačno v eletronski obliki.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pa se je danes udeležil druge kolesarske akcije » SDS s kolesom po Sloveniji«, tokrat po Koroškem. Kolesarska ekipa je pot pričela v Spodnjem slemenu pri Javorjih in jo v prvem delu kolesarjenja zaključila v Tomaški vasi. Predsednik pa je pot nadaljeval po Šaleški dolini, s ciljem v Ložnici. Janši so se pri kolesarjenju pridružili nekateri poslanci, člani ministrske ekipe in vidni predstavniki Slovenske demokratske stranke. V Ljubljani pa je na novinarski konferenci poslanec SDS Srečko Hvauc dejal, da so se davki v tem mandatu zniževali, davčni sistem se je z reformo poenostavil in pocenil. Država se je v tem obdobju odpovedala kar precejšnjemu delu davkov, kljub temu pa je vse obveznosti, ki se financirajo iz proračuna, redno izpolnjevala. Sicer pa bo Janez Janša jutri v Ankaranu predstavil kandidate SDS v drugi volilni enoti. To so Robert Časar, Zvone Černač, Breda Filipovič , Eva Irgl, Danijel Krivec, Albin Matoh, Nives Rener, Dimitrij Rupel, Vasko Simoniti in Marijan Tončić

V teh dneh je začela delovati nova volilna spletna stran skupne liste na državnozborskih volitvah SLS – Slovenska ljudska stranka in SMS – Stranka mladih Slovenije, www.slssms.si. Na njej je dostopnih veliko vsebin, v obliki besedil, fotografij in video filmov, ki so povezane z delovanjem obeh političnih strank. Predstavljeni pa so tudi vsi kandidati in kandidatke skupne liste SLS in SMS.

predsednik stranke ZARES – nova politika Gregor Golobič bo jutri obiskal 46. mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radoni, zatem pa bo v Moravskih Toplicah na novinarski konferenci predstavil kandidatke in kandidate stranke Zares iz 8. volilne enote. To so Robert Mlinarič, Vili Trofenik, Janez Kardoš, Joža Škrilec, Feri Lainšček, Anton Slana, Ivan Ketiš, Zlatko Kauran, Boštjan Šeruga, Tjaša Mrgole Jukič in Silvestra Klemenčič. Poslanska kandidata Zares Franci Kek in Franco Juri pa bosta jutri predstavila stališče stranke do vladnega ravnanja v zvezi z načrtovano izgradnjo plinskih terminalov.

Poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš pa je danes skupaj s kandidati Lipe v šesti volilni enoti v Domu svobode v Trbovljah predstavila program stranke. Iz stranke so tudi sporočili, da se je Ivan Kramberger ml, predsednik mladinskega društva Ivana Krambergerja odločil, da aktivno podpre stranko LIPA na letošnjih državnozborskih volitvah. Tako bo stranki med drugim v uporabo posodil legendarni Krabmbergerjev Bugatti, ki ga bo v eksluzivno uporabo dobil kandidat LIPE v Kranju, Dejan Kaloh.

V ljubljanskem BTC-ju je v soboto potekala uvodna konvencija Nove Slovenije – krščansko ljudske stranke pred državnozborskimi volitvami, na kateri se je zbralo vseh 85 kandidatk in kandidatov, ki se bodo v 88 volilnih okrajih potegovali za sedež v DZ. Na konvenciji, ki je potekala v izredno sproščenem vzdušju, so obeležili tudi 8. obletnico ustanovitve NSi. Slavnostni govornik dr. Andrej Bajuk, je poudaril, da NSi ne bo vsiljevala svojih vrednot drugim, a da zahtevajo pravico, ki jim jo daje demokracija, da bo njihov glas vedno prisoten.

Svoj program pa so predstavili tudi Zeleni Slovenije, ki so se v nedeljo sestali na volilni konvenciji in potrdili tudi kandidatne liste. Med drugim se bodo zavzemali za izdelavo dolgoročne in celovite strategije s konkretnimi ukrepi za zaščito vodnih virov, tal, zraka in slovenske krajine. Oblikovali bomo predlog za zeleno davčno reformo, z njo spodbujali tehnološki razvoj, uporabo obnovljivih virov in preprečevali negativne vplive na okolje. Dopustni so takšni posegi v okolje, ki jih je mogoče obvladovati z izravnalnimi ukrepi.

Pregled predvolilne kampanije sem pripravil Aljaž Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.