A propos… Kultura in gospodarstvo: KUD in Trnfest, Pelicon in Azarkevič

Želko Pelicon Peco, tajnik KUD F. Prešeren in poganjalec Trnfesta: KUD in Trnfest sta preživela in oživela. Obisk je dober, Trnovčani nas znova sprejemajo in podpirajo, a potrebovali bomo več kot leto, da si povrnemo staro slavo. Artur Azarkevič, predsednik KUD FP, član nekdanje zasedbe Ukrajinski Kazaki: Članom društva sem predstavil program sanacije; sprejeli so ga in me izvolili za predsednika. Glavna KUD-ova težava je bila, da se ni nihče pogovarjal z upniki; Tik pred dražbo društvene nepremičnine in stečajem, potopitvijo, smo s kolegi iz Festivala slovanskih kultur in podjetja Don-Sol, ki se ukvarja z nepremičninami in poslovnim svetovanjem, pokrili ali odkupili nekaj dolga in tako uspeli obdržati nepremičnino ter zagotoviti delovanje KUD in tradicijo TrnFesta. Še več: do konca leta bo pripravljena dokumentacija za načrtovano širitev društvenega domovanja in novih, tudi izobraževalnih, ne le zgolj umetniških dejavnosti.

V tokratni oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo, ki je zasnovana kot glavni projekt Radia KAOS v tem letu in za katerega smo na javnem medijskem razpisu uspeli pridobiti podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, smo se namenili nedaleč stran od našega studia; V Trnovo in tamkajšnji KUD France Prešeren; Čez nekaj dni se konča letošnji TrnFest, ki je bil sijajno obiskan, kot zatrjuje Peco, Želko Pelicon, dolgoletni tajnik društva in glavni za program; Z njim smo se že sredi avgusta pogovarjali o programu in prireditvah letošnjega TrnFesta, pa tudi o nekakšni čarovniji, ki je pripomogla, da se je društvo, vključno z dvorano, upravno oz. servisno stavbo in dvoriščem, ki je pravzaprav letno gledališče ter vso opremo, obdržalo pri življenju.

Zasluga za to gre skupini zanesenjakov, med katerimi je bil tudi naš drugi sogovornik, sedanji predsednik KUD France Prešeren Trnovo, Artur Azarkevič, Ukrajinec, harmonikar v nekdanji glasbeni skupini Ukrajinski Kozaki, ki je v najnevarnejših tranzicijskih časih iz Rusije pod muzinim plaščem in v imenu umetnosti uspela emigrirati v Italijo, Evropo, da bi se ustalili prav v Ljubljani.

Njegova, pravzaprav njihova zgodba, zgodba ljudi, ki zdaj delujejo v okviru Festivala slovanskih kultur na eni in v svetovalnem in nepremičninskem podjetju Don-Sol na drugi strani, jih je pripeljala še do treje stranice njihovega angažiranja – do KUD France Prešeren, ki mu s premišljenim program, poslovnimi aktivnostnmi in predvsem z odkupom velikega dela društvenih dolgov, ki so presegali 700.000 sverov, omogočili preživetje in nadaljnji razvoj.

Tudi Artur Azarkevič je prepričan, da bi bilo treba razmiliti o drugačnih možnostih gmotnega delovanja kulture in umetnosti. Ne le z dobrodelnostmi, mecenstvom, donacijami in sponzorstvi, pač pa s fiskalno preureditvijo in spodbudami za skupna vlaganja v kulturo. Že na področju oglaševanja bi lahko za kulturo naredili več. Tako pa tudi to dejavnost tretiramo kot vsako drugo komercijalno, magari trgovsko poslovanje.

Oddajo A propos… Kultura in gospodarstvo, za katero je Radio KAOS na javnem medijskem razpisu uspel pridobiti nekaj podpore iz javnih sredstev, ki jih zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, smo pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter glavni avtor in spraševalec obeh sogovornikov v oddaji – Andrej Pengov. Našemu povabilu sta se tokrat prijazno odzvala Želko Pelicon, glavni organizator, producent in tajnik KUD France Prešeren in predsednik društva ter predstavnik investitorjev v KUD in njegove nepremičnine Artur Azarkevič.

Prijazen pozdrav do prihodnjič, ko se bomo pomudili tudi na Ptuju, med pesnicami in pesniki iz vsega sveta in v pogovoru z glavno producentko festivala Dnevi poezije in vina ter direktorjem Ptujske kleti, njihovega glavnega podpornika z blaženostmi iz sklepnega dela imena prireditve.

Leave a Reply

Your email address will not be published.