A propos… Kultura in gospodarstvo: Lendava, Vinarium, Igor Kolenko in Dorizs Faricz.

Igor Kolenko, predsednik Organizacijskega odbora Festivala Vinarium 2017: Z BogračFestom Festival Vinarium začnemo, z Lendavsko trgatvijo, ki je pravi praznik ljubiteljske kulture pa ga končamo. Vmes se zgodi marsikaj, kar sodi v priprave na kandidaturo Lendave za EPK 2025. Na primer kiparska delavnica vlivanja skulptur v bron in tudi likovna razstava, kot je letos, na primer, sijajna razstava prek sto del Salvadorja Dalija. Najizrazitejša značilnost lokalne kulture v Lendavi je njena multikulturnost. Dorizs Farics, Društvo vinogradnikov Čentiba: Razumemo, da država potrebuje davke zato, da funkcionira, vendar bi si želeli, da bi bila do društev manj mačehovska in da bi vsaj pri projektih, ki so naš vložek v ohranjanje ljudskega izročila in v kulturne dogodke, kot so ti na Festivalu Vinarium. To pravzaprav investiranje v razvoj turizma in kulture in že nekaj manjši DDV bi nam veliko pomenil.

Oddaja A propos; Kultura in gospodarstvo je del celoletnega projekta Radia KAOS s katerim smo na javnem medijskem razpisu uspeli pridobiti podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Tokrat smo jo pripravili v Lendavi, kjer se je minulo soboto končal Festival Vinarium v okviru katerega so pripravili raznovrsten kulturni, etnološki in turistični program; Če je bilo dogajanje sprva, v samih začetkih festivala, vzpostavljeno – zlasti, če ga opazujemo skozi prizmo površinsko infomiranega rojaka iz katerega od večjih mest ali morda iz meščanskega kulturniškega razkošja prestolnice, je bilo videti kot ena od mnogih lokalnih veselic, so nas organizatorji z nekaterimi vsebinami in deli festivalskega programa brezkompromisno prestavili v povsem drugi zorni kot. Tam si pač ne pustijo razvrednotiti BogračFesta, s katerim se tamkajšnje festivaljenje začne, pa tudi ne Lendavske trgatve, s katero se konča; Ampak vmes je bil, zadnji avgustovski petek, tudi mednarodni posvet o kulturnemu turizmu, ki je pravzaprav del premišljenega projekta priprav soočanja z Ljubljano in Novo Gorico v prizadevanjih za Evropsko prestolnico kulture 2025. Začeli so jih lani, ko sta jih obiskala celo ministra za kulturo in za Slovence po svetu, letos pa so s strokovnim srečanjem Kandidatura za EPK 2025 – izzivi in priložnosti, kakor so ga naslovili, pritegnili k sodelovanju prijateljska mesta Lendave in nekatera naravna zdravilišča Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije, kjer so ocenjevali prednosti čezmejnega sodelovanja pri projektu EPK 2025.

Naš prvi sogovornik je bil Igor Kolenko, predsednik Organizacijskega odbora Festivala Vinarium 2017. Pogovor sva začela prav z izzivom, kako lahko, pravzaprav kako more krajevna veselica postati skoraj desetdnevni festival kulture, umetnosti, če se že ohranjanje narodovega izročila zdi samo po sebi nekaj povsem naravnega – tu na multikulturnem obrobju.

Prireditve festivala Vinarium so – ob bogračijadi, ki seveda ni zgolj lendavska domislica, saj je podobnih dogodkov na raztežaju od Ljubljane pa do prestolnice bograča Lendave v različnih terminih precej. Kot že rečeno, pripravili so dogodke zelo različnih zvrsti. Od koncerta Sarik Peter Tria, ene vodilnih jazz zasedb na Madžarskem, na letnem odru gledališke in koncertne dvorane, kjer so nastopili z moderno izvedbo Beethovnovih del, prek komornega pevskega zbora Vita in izjemne razstave katalonskega umetnika Salvadorja Dalíja v galeriji in muzeju na Lendavskem gradu, ki bo odprta vse do 31. oktobra. Na razstavi je več kot sto grafik in risb ter dve tapiseriji. Razstavljena dela so pridobili od zasebnega zbiralca Richarda H. Mayerja iz Nemčije. Fotografije in posnetki, ki spremljajo ta zapis, so prav z Dalijeve razstave. Za ves čas trajanaja festivala Vinarium so pripravili tudi Dneve odprtih vinotočev na vinsko-turistični cesti, prvo septembrsko soboto pa so Dan Lendavske trgatve začeli z jutranjo godbo, ga nadaljevali s tradicionalno povorko skozi staro mestno jedro, programom za otroke, folklornim festivalom in ga že tja proti nedelji, dežju navkljub, končali z nastopom ansambla Mladi gamsi in z ognjemetom s stolpa Vinarium. Hkrati je v zgradbi nekdanje srednje šole potekala kiparska delavnica vlivanja v bron, ki jo je vodil g. Franc Gerič, svoj čas ravnatelj galerije in muzeja in ki se končuje prav danes. Tam smo pripravili posebno reportažo, ki bo vsebina ene od naših prihodnjih oddaj.

Mimogrede – letošnji zmagovalci so bili med 91 sodelujočimi – za razliko od doslej najpogosteje najboljših in sploh favoritov obeh ekip Filca – bodisi tiste iz lendavskega obrata bodisi tiste iz matične, nekdaj mengeške zdaj pa škofjeloške tovarne, zavarovalničarji iz Triglava. Dosedanji favoriti pa so zasedli tretje mesto med 14 z mojstrskimi medaljami ozaljšanimi ekipami. Ime zmagovalcev – ekipe Zavarovalnice Triglav – bo vklesano na »Kamnu slavnih kuharjev bograča«, ki stoji v lendavskem mestnem parku.

Obisk je po preverjenih podatkih nekaj dni po končanem festivalu – presegel številko 10.000, kar je po besedah gospoda Kolenka, zares navdušujoče. Ko smo se v pogovoru prav z njim, ki je bil naš prvi sogovornik v tej oddaji, dotaknili vprašanj, kako sestavijo proračun za festival Vinarium in ker je denarja iz javnih virov – tako kot najbrž povsod, kjer je kulturna produkcija velika, premalo, nam je, kot ste najbrž slišali, povedal tudi nekaj podatkov o gmotni plati Festivala Vinarium in o sponzorjih, ki z različnimi prispevki – denarnimi ali materialnimi – pomagajo zagotoviti njegovo uspešno izvedbo. Skušali slediti povedanemu in, ne boste verjeli, v enem od primerov naleteli na popolno zadržanost, celo prepoved omenjanja. Sprva se nam je zdela takšna reakcija nenavadna… Pravzaprav nerazumljiva. Kaj za vraga se skrivajo, če pa delajo dobra dela? Potem, ko smo pa raziskali nekatere okoliščine, predvsem prestrukturiranje nekdanje družbene firme v proizvodno in poslovno uspešno in izvozno naravanano zasebno tovarno in ko smo ugotovili, da so bili štirje njeni (novi) lastniki leta 2012 uvrščeni med sto najbogatejših Slovencev, je vse skupaj postalo bolj zanimivo. In logično. Da pa ne bi s tem obremenjevali te oddaje in vsega, kar je kulturnega in kar je povezano s festivalom Vinarium, bo to počakalo na kako drugo priložnost in drug vsebinski oz. programski okvir. Sicer pa smo, bolj po naključju in ob pazljivem poslušanju in opazovanju odkrili še en izjemno zanimiv vir financiranja javnih programov, kamor v občini Lendava sodi tudi ta festival. Zdaj že znameniti razgledni stolp enakega imena se je ob dobrem, prazaprav izjemnem obisku pokazal tudi kot izjemno pridobitna naložba. Prihodek od vstopnic (in spremljajoče ponudbe) tam gori na griču je naravnost dober. Ne, odličen je.

Ampak brez odziva iz gospodarstva nismo smeli ostati. Tako smo za sklepni del oddaje posneli zanimiv pogovor z gospo Dorizs Farics iz Društva vinogradnikov Čentiba, ki redno sodeluje na Festivalu Vinarium in katerega prispevek k njegovi uspešnosti in odmevnosti je več kot le ponudba odličnega bograča in drugih dobrot na Bogračijadi in festivalu. Zato tako kot mnogi drugi, pravzaprav vsi, ki se na festival temeljito pripravijo in k njegovi odmevnosti prispevajo poleg vloženega dela in materiala (surovin, opreme, energije) tudi festivalsko pristojbino, o čemer je govoril že Igor Kolenko. Z gospo Farics sva začela pogovor o njihovem dolgoletnem vztrajanju na Bogračijadi in rednem sodelovanju na festivalu odkar so ga ustanivili pa tudi o želji, da bi oblast imela nekaj več razumevanja za delovanje tovrstnih društev, ki s sodelovanjem na takih prireditvah soustvarjajo nov skupni produkt.

Oddajo A propos… Kultura in gospodarstvo smo jo tokrat pripravili v Lendavi in je del projekta s katerim smo na javnem medijskem razpisu uspeli pridobiti tudi javna sredstva, ki jih zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Pripravili smo jo Urša in Aljaž Pengov Bitenc ter Andrej Pengov; Pogovarjal se je z Igorjem Kolenkom, predsednikom organizacijskega odbora Festivala Vinarijum in z Dorizs Farics iz Društva vinogradnikov Čentiba.

Na svidenje do prihodnjič, kar bo prav kmalu in ko bomo obiskali eno od pomembnejših slovenskih gledališč in enega njegovih sponzorjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published.