A propos ob 15h: Pri nas je vse v redu

Mala drama je pravi oder za iluzijo o kraju, kamor ne bodo šle na počitnice

Letošnja sezona v Mali drami se je nadaljevala s sinočnjo prvo slovensko uprizoritvijo nadvse aktualne drame mlade poljske avtorice Dorote Masłowske Pri nas je vse v redu v režiji Ivane Djilas. Govori o treh generacijah žensk, deklici, materi in babici, ki živijo v skromnem stanovanju in si večine tistega, kar se dandanes ponuja kot samoumevno, ne morejo privoščiti.

Igri Masłowske, ki je nastala na vabilo najpomembnejšega nemškega gledališča Schaubühne am Lehiner Platz, bi najbrž storili silo, če bi jo skušali uvrstiti v katerega od žanrskih predalčkov. V slovenščino jo je prevedla Darja Dominkuš, tudi dramaturginja pri uprizoritvi, nastala pa je v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Društva Familija Ljubljana.

Režiserka uprizoritve Ivana Djilas je spopadanje s tem zanimivim sodobnim dramskim besedilom slikovito primerjala z grizenjem betona, lektorica Tatjana Stanič pa se je spopadala z avtoričino inovativno, pogosto radikalno in groteskno uporabo klasičnih jezikovnih obrazcev, ki so vse prej kot neposredno uporabni za gledališko rabo.

Nastopa šest igralk in dva igralca – vsi člani Draminega ansambla: Alida Bevk, Saša Pavček, Silva Čušin, Nina Valič, Matjaž Tribušon, Aljaž Jovanović, Iva Babić in Vanja Plut, pri uprizoritvi pa so sodelovali še scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, avtorica videa Vesna Krebs, oblikovalec luči Milan Podlogar ter asistentka kostumografinje Katja Magister in študijski asistent dramaturginje Sandi Jesenik.

Z dramaturginjo in prevajalko Darjo Dominkuš, režiserko Ivano Djilas in v sklepnem delu oddaje tudi z igralko Ivo Babić se je pogovarjal Andrej Pengov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *