A propos, Umetnost! Kako do kolateralnih (okoljskih) koristi? Poskusimo z Naomi Klein…

Naomi Klein: Slabo izbran trenutek, Praznoverje, Začeti kljub temu – tri poglavja, ki označujejo bistvena sporočila knjige; vendar z Epilogom: Prestopna leta; Ravno dovolj časa za nemogoče. Dr. Luka Omladič: TEŠ 6 je projekt, kot jih opisuje Kleinova – Kapitalizem proti podnebju (in ljudem). Dr. Lučka Kajfež Bogataj: Morda pa se na pariški podnebni konferenci vendarle zgodi preobrat. Nela Malečkar: To je knjiga, ki ni umetniško delo, vsekakor pa je to poljudno znanstveno delo, obogateno z literarnim talentom avtorice.

Pred mesecem dni so v Konzorciju predstavili prevod knjige Naomi Klein To vse spremeni. O tej knjigi bomo govorili v letošnji predzadnji oddaji A propos, Umetnost!, ki jo pripravljamo in realiziramo s pomočjo javnega denarja, ki ga prek medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Gradivo za oddajo smo posneli na predstavitvi, ki jo je vodila urednica v Mladinski knjigi Založbi Nela Malečkar, sodelovala pa sta strokovnjaka za okolje – klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj in analitik dr. Luka Omladič, ki je knjigi dodal tudi spremno besedo, pravzaprav esej o Sloveniji v dobi podnebnih sprememb.

Knjigo, ki je izšla v zbirki Premiki in ki jo je avtorica podnaslovila Kapitalizem proti podnebju, je prevedla Polona Mertelj. Vse knjige Kleinove od tiste iz leta 2001 z naslovom No logo, leto kasneje še knjige 2002 z naslovom Ograje in okna, prek znamenite Doktrine šoka iz leta 2007, slovenski prevod je izšel 2009, so bile uspešnice. V vseh se loteva kapitalizma. Seveda na panameriški ali če hočete ameriško-kanadski način. Kritično, analitično, tudi na aktivistični, uporniški a nikoli na zares revolucionarni način. Kapitalizma se loteva raziskovalno in primerjalno, pravzaprav znanstveno in hkrati poljudno. Tako kot v izredno branih člankih in kolumnah v časnikih The Guardian, The Nation in še kje. Večkrat je bila nagrajena za pisateljsko ustvarjanje ter novinarsko poročanje, med drugim tudi iz Iraka leta 2004.

Izid slovenskega prevoda knjige To vse spremeni sovpada s sklepnimi pripravami na podnebno konferenco COP21 v Parizu, našo oddajo pa objavljamo dva dni po začetku te konference. Kakor kažejo nastopi državnikov in strokovnjakov, volja za omejitev dviga svetovne temperature za največ dve stopinji Celzija, ni nedosegljivi cilj. K temu bo morda pri največjih onesnaževalcih prispevalo tudi aktualno dogajanje na Kitajskem, ko zaradi smoga in brezvetrja omejujejo proizvodnjo in promet, pomembna posledica hudo načetega podnebja pa je tudi preseljevanje narodov z Bližnjega Vzhoda in iz Severne Afrike v Evropo. Razlogi niso zgolj v vojnih razmerah. Dogaja se namreč polucija širših razsežnosti, ki temelji na krizi vrednot prevladujočega svetovnega družbenega reda – kapitalizma. To je tudi bistveno sporočilo tega obsežnega dela Naomi Klein, katerega strukturo je uvodoma predstavila urednica Nela Malečkar, ki je tudi vodila pogovor s sogovornikoma Kajfež Bogatajevo in Omladičem. Pogovor je bil več kot le obnova vsebine knjige Kleinove. Bil je pravzaprav razprava o naši prihodnosti. Tudi slovenski. In bilo ga je vsaj še za enkrat toliko, kolikor smo ga uspeli objaviti v tej oddaji.

V oddajah A propos, Umetnost! sicer skušamo vsakič poiskati tudi odgovor na vprašanje, ali je na tem mestu predstavljeno delo umetniški dosežek ali pa je »zgolj« pozornosti vreden prispevek k slovenski ali svetovni kulturi. Pri prebiranju knjige To vse spremeni – Kapitalizem proti podnebju smo bili v tem razmisleku pravzaprav v zadregi. Gotovo je to delo napisano premišljeno analitično in z uporabo principov, ki veljajo za znanstvena dela, še posebej, če upoštevamo, da ima knjiga 83 strani Opomb in Virov ter 7 strani Zahval sodelujočim, zlasti strokovnjakom in znanstvenikom. Ali pa je vse skupaj zgolj “umetnost” spretnosti v poslu ki ga obvladajo založniške hiše pa tudi avtorica sama ter njeno delovno in življenjsko okolje. Vsekakor drži, da je med znanostjo in umetnostjo ponavadi le za korak prostora, kar velja ne glede v katero smer se odpravimo – od znanosti proti umetnosti ali pa od tam do znanosti…

Odgovor smo – posebej za Radio KAOS in za to oddajo – poiskali pri urednici knjige Neli Malečkar. Takole ja zapisala:
»Po mojem mnenju je glavna kvaliteta pisave Naomi Klein v tem, da zna tako ogromno količino stvarnih podatkov, znanstvenih izsledkov, političnih in gospodarskih dogodkov s pomočjo številnih sodelavcev evidentirati in jih potem sintetizirati v zgodbo. Kompleksne in zapletene mehanizme delovanja sodobne družbe opisuje na način, ki je lahko razumljiv vsakomur. Toda ker dajejo težo njenim spoznanjem in zaključkom gola dejstva in konkretni dogodki, To vse spremeni ni umetniško delo, vsekakor pa je to poljudno znanstveno delo, obogateno z literarnim talentom avtorice. Medtem ko bralca po eni strani ob apokaliptičnih napovedih zaradi podnebnih sprememb na našem planetu navdaja tesnoba,po drugi strani uživa v njenih stavkih, v načinu, kako pripoveduje zgodbo in vanjo vpleta številne detajle. Zaradi prepletanja publicističnega in literarnega jezika so njene knjige še bolj berljive, prepričljive in priljubljene.«

Oddajo A propos, Umetnost!, ki jo pripravljamo in realiziramo s pomočjo javnega denarja, ki ga iz medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo RS, so pripravili Urša Pengov Bitenc, katere delo je video posnetek novinarske konference ob predstavitvi knjige, Aljaž Pengov Bitenc, ki je poskrbel za tehnično obdelavo gradiva in postprodukcijo ter urednik projekta in končni oblikovalec oddaje Andrej Pengov.

Na svidenje do prihodnjič, ko bo na sporedu zadnja letošnja oddaja v nizu s skupnim naslovom A propos, Umetnost! V našem studiu pričakujemo dr. Darka Štrajna, s katerim se bo o kulturi, ki rojeva umetnost, pogovarjal Franci Kapler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *