Janković kandidira v Centru in na Rudniku, obetajo se županske volitve

Če ne bo mandatar, lahko ponovno kandidira za župana, ne da bi odstopil

Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred dnevi potrdil, da bo na volitvah 4. decembra kandidiral za poslanca, je včeraj skupaj z nekaterimi kandidati za poslance v tretji in četrti volilni enoti, ki zajemata Ljubljano, oddal kandidaturo. Janković bo kandidiral v dveh volilnih okrajih tretje volilne enote: v domačem Rudniku in v okraju Ljubljana Center.

Večjih presenečenj med kandidati ni, saj je jedro kandidatov stranke Pozitivna Slovenija Janković predstavil že pred časom. Še največ obrvi je vzdignila kandidature nekdanje poslanke Slovenske nacionalne stranke in kasneje stranke Lipa Barbare Žgajner Tavš. Navkljub drugačnim informacijam pred nekaj dnevi pa na listi Pozitivne Slovenije ni poslanca SD Luke Jurija. Ta je včeraj popoldne na družabnem omrežju Twitter sporočil, da se volitev ne bo udeležil.

Ker bo Janković skoraj gotovo izvoljenv parlament, se Ljubljani obetajo nadomestne županske volitve. Vodja Pozitivne Slovenije vztraja, da se s scenariji za primer, da ne dobi mandata za sestavo vlade ne ukvarja in da je vse svoje sile usmeril v čimboljši rezultat stranke, zato tudi kandidira za poslanca.

A v javnosti scenariji kljub vsemu krožijo. Enega smo preigrali tudi na Radiu KAOS v ponedeljkovem komentarju, današnji Dnevnik pa piše, da bi se Janković utegnil odločiti za odstop s poslanskega mesta in ponovno kandidaturo za župana, če ne bi postal mandatar. Časnik dodaja, da bi v tem primeru sledile tudi nadomestne volitve za poslanca, saj bi do odstopa prišlo prej kot v šestih mesecih. A natančno branje zakona pokaže, da Jankoviću ni treba odstopiti s poslanskega mesta, da bi ponovno kandidiral za župana, iz določb 9. in 10. člena zakona o poslancih ter 17. člena zakona o volitvah v Državni zbor pa sledi, da v primeru prehoda poslanca na drugo, nezdružljivo funkcijo ne pride do nadomestnih volitev, ampak mesto v državnem zboru zasede naslednji poslanec z liste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *