Sindikat Mladi plus: Odločen ne prekarnemu delu!

Tea Jarc, predsednica Sindikata Mladi plus: Gospodarstvu gre bolje in je trenutno menda več možnosti za zaposlitev, razsikave pa kažejo, da se je v primerjavi z letom 2000 strah mladih pred brezposelnostjo skoraj podvojil... Tudi zato mladi vse prevečkrat pripravljeni sprejeti kakršnokoli delo ter obenem pristati na kršitve zakonodaje. Hkrati pa so prepričani, da se brez poznanstev ne bodo mogli zaposliti, kaj šele, da bi dobili dostojno delo.

Sindikat Mladi plus, sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev, želi vsem prijetno praznovanje praznika dela, prvega in drugega maja, so zapisali v svoji izjavi, neke vrste poslanici, ki so jo medijem posredovali na predvečer pred prvega maja; Prav je, da se ob tej priložnosti spomnimo na vse pomembne delavske in socialne pravice, jih praznujemo ter se ob tem zavemo pomena boja, ki je še danes potreben za omogočanje in ohranjanje teh pravic, so med drugim zapisal v uvodu izjave ob prazniku dela.

Mi pa smo, še pred praznikom, preden je odpotovala na – nekdaj bi temu rekli – gastarbajtersko delo v Italijo, gostujoče delo v mednarodni organizaciji – pred kamero in mikrofon Radia KAOS, ki pripravlja program Radia KRIČAČ povabili Teo Jarc, predsednico madih sindikalistov v plusu; No, ta »plus« iz njihovega imena, naziva, smo malce zlorabili, vendar se je naših vprašanj lotila z resnimi in upoštevanja vrednimi odgovori, saj mladi delavci, če že imajo delo, sodijo med najbolj zlorabljane, izkoriščane pripadnike slovenske delavske množice, tudi v luči skupnosti evropskih narodov. Posebej za Radio KRIČAČ smo se pogovarjali kar trikrat, točneje – v treh delih. Danes, na prvega maja dan, objavljamo prvega.

Pogovor s Teo Jarc, predsednico Sindikata Mladi plus sta za program Radia KRIČAČ pripravila in realizirala Andrej Pengov in Urška Pengov Bitenc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *