A propos… Kultura in gospodarstvo: Festival v Laškem kot kulturni, tudi umetniški dogodek in ne zgolj zabava ob pivu.

Mag. Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarna Laško Union d.o.o.: Pričakovanja so velika, a ker uvajamo nekaj novosti tudi rahlo negotova; podpiramo kulturo, tudi kulturo pitja piva. Urban Centa, programski direktor FPCL, glasbeni producent z nedvoumnim sporočilom na majici (v prostem prevodu) »Takle telešček pa res ne potrebuje las« (Who needs hair whith the a body like this): Na štirih odrih ter na trgih in ulicah Laškega nastopa 64 skupin s prek sto sodelujočimi. Po uveljavljenem principu začnemo in končamo s slovenskimi skupinami, saj mora festival ohranjat slovensko identiteto, ne le etnološko, tudi glasbeno, tudi z izjemnimi imeni sodobne svetovne glasbene produkcije. Vodstvo pivovarne to upošteva, njen novi lastnik Heineken pa v celoti razume in podpira. Jernej Smisl, direktor korporativnih odnosov v PLU: Iskanje novih načinov financiranja kulture v smislu investicij v skupne produkte kulture in gospodarstva bi bila vsekakor dobrodošla stvar; na področju športa, kjer je Pivovarna Laško Union tudi močno angažirana, je že nastala podobna pobuda;podpisalo jo je že dvanajst podjetij. Predstavili smo jo tudi že predsedniku vlade. Kultura ima namreč podobne probleme kot šport in sprememba poslovnega modela na tem področju bo absolutno ključna za prihodnost tudi kulture.

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje in tokrat seveda tudi vsi, ki verjamete, da je zvrst glasbe, ki jo po pravici ali po nerodnosti uvrščamo med zabavno, lahko tudi umetnost; Ali vsaj tam nekje blizu nje. Dobrodošli torej v oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo, ki je eden glavnih naših programskih projektov v tem letu in za katerega smo na javnem medijskem razpisu Ministrstva za kuturo Republike Slovenije uspeli pridobiti tudi nekaj podpore iz državnega proračuna; Govorili bomo o glasbenem dogajanju v zadnjih dneh minulega tedna v Laškem in o okoliščinah v katerih tamkajšnji tradicionalni Festival pivo in cvetje nastaja že več kot pol stoletja.

Tamkajšnja pivovarna ga namreč že več kot petdeset let podpira, pravzaprav ga kar organizira; Festival je prerasel, sicer z določenimi nihanji v dinamiki, iz enodnevne krajevne veselice v celotedenski, da bi se kasneje zožil v nekajdnevni, premišljeno urejeni družabni in kulturni dogodek. Če je glavni namen take prireditve povečanje prodaje in boljše, natančnejše prepoznavanje vseh proizvodov in različnih blagovnih znamk zdaj v nizozemskem lastništvu, se pravi v 100 odstotni lasti multinacionalke Heineken združenih glavnih slovenskih pivovarn Laško in Union, je vendarle iz leta v leto bolj očitno, da gre za kaj več kot bi človek to lahko videl na pevi pogled, češ, da gre za navadno veselično pospeševanje prodaje. S triinpetdesetimi programi v 54-ih letih so prerasli raven vaške veselice v dobro obiskan in pretehtano sestvaljen festival. No, Laško pravzaprav nikoli ni bilo – tam doli ob Savinji – razpotegnjena vas, saj je že davno tega, bog si ga vedi zakaj, zares, prvič pridobilo trške ravice že v 13 stoletju; Čez natanko 10 let pa bo minilo sto let, ko je postalo mesto. Že nekaj časa je to mesto kraj s štirimi glasbenimi odri, vsaj štiri dni v letu, ponavadi v začetku julija meseca, ko ni več vprašanje ali gre za kulturno prireditev, tudi v smislu kulture pitja hmeljskega napitka. Nekoliko bolj pozornemu obiskovalcu se samo po sebi postavi vprašanje, s čim zares uspe snovalcem programa, producentom in financerjem doseči tisti rob, ki ga včasih tudi presežejo, ko jim – in s čim, za vraga – čez tisto raven, ko moremo govoriti o – če že ne umetniški h predstavah pa vsaj o nastopih umetnikov, mojstrov različnih glasbenih zvrsti.

Minuli četrtek, tik pred začetkom festivala, še preden je na otvoritev prispel tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar, smo o pričakovanjih in posredno tudi o vsaj enem od razlogov za izjemen organizacijski, finančni in vsebinski vložek v to prireditev uspeli povprašati predsednika uprave podjetja Pivovarna Laško Union d.o.o., mag. Dušana Zorka.

Organizatorji so prepričani, da festivalsko dogajanje pridobiva na ugledu, saj je iz leta v leto vse bolje pripravljeno. Nastopajoči in obiskovalci so zagotovo opazili visoko profesionalno organiziranost in jasno začrtano strategijo.

Več kot šestdeset predstav, kar 64 skupin z več kot stotimi nastopajočimi, petdeset glasbenih dogodkov na štirih odrih in v treh, no, kar štirih dneh, je bil festival, ki kot zatrjuje naš drugi sogovornik v tej oddaji, programski direktor festivala Pivo in cvetje Laško in glavni producent Urban Centa, dogodek vsebinsko namenjen vsem generacijam in vsem glasbenim okusom.

Urban Centa je v pogovoru omenil kar nekaj svetovno znanih godbenikov in pevcev sodobne populrane glasbe, med njimi tudi nastop skupine Ugly Kid Joe na Odru Zlatorog. Pred prvim večerom so organizatorji pripravili tudi pogovor s frotmanom in dvema članoma te rock, hard rock, funk metal and heavy metal ameriške skupine, ki je bila pred 25 leti izjemno popularna in ki se je vmes skušala vsaj začasno upokojiti a očtno ne zdržijo brez glasbe, pa čeprav v delno spremenjeni sestavi. Gotovo se spomnite njihovih najbolje prodajanih albumov As Ugly as They Wanna Be iz leta 1991 in America’s Least Wanted leto dni kasneje. V Sloveniji so pred tokratnim koncertom nastopali pred 20 leti. Tokrat so se izkazali z imenitnim koncertom in neverjetnim paketom prave rockerske energije ter dokazali, da so dejansko pravi izbor za zaključek prvega koncertnega večera največjega slovenskega festivala, so še zapisali organizatorji.

Festival neguje tudi skrben odnos do najmajših in jim ponuja vrsto športnih, zabavnih, ustvarjalnih in poučnih animacij ter izzivov. Njim, a ne samo njim, je namenjeno močno sporočilo o odgovornem uživanju piva. Tisti, bolj odrasli, pa cenijo harmonijo, ki jo festival ustvarja in vzdržuje z zgodovinsko, kulturno in hortikulturno dediščino kraja, so med drugim zapisali organizatorji v sklepnem sporočilu ob koncu festivala, ki ga je ob več pomembnežih ob premierju Cerarju obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. Če smo videli prav, se je slednji pripeljal z precejšnjim spremstvom, kot da bi bilo v protokolarnem kombiju prostora za cel razred z Gregorčičeve. Čeprav se predsedniške volitve bližajo z veliko naglico, njegovih konkurentov – tudi če so bili v Laškem, nismo opazili. Zdelo se nam je, da so med njimi vsaj štirje, ki take priložnosti, kot je festival v Laškem, ne bi smeli zamuditi. V mislih imamo tako dr. Jazbeca, kot Murka, Rozo in Šarca. Slednji trije bi brez težav zmogli pripraviti kak kulturno zabavni, morda celo glasbeni nastop. Da bi Pahor tokrat zapel ali se znova preskusil za bobni, niso poročali. Tudi poročil o morebitnem visokem sindikalnem obisku, ki je menda vsakoletni pojav, nismo zasledili, vemo pa, da se je napovedal vsako leto abonirani obiskovalec prireditve, sosed Han, najbrž brez svojega predsednika dobre volje, gospoda Židana, ki se je bržčas pripravljal na zadnji spopad s teransko tovarišijo v Bruslju.

Sicer pa premišljena struktura in vsebinska zaokroženost daje festivalu v Laškem dobro podlago, na kateri že vsa leta gradi svojo rast. Soočanje preteklosti z aktualnim življenjem utrjuje tudi dobro prepoznavnost blagovnih znamk ene najstarejših varilnic piva pri nas. O sporočilih festivala kot blagovne znamke in o razlogih, zaradi katerih se v ta projekt tako dejavno in ultimativno vključuje Pivovarna Laško Union, smo se pogovarjali z direktorjem korporativnih odnosov Jernejem Smislom, ki ima – mladosti navkljub – izjemne izkušnje tudi z mednarodno razvojno, gospodarsko in politično sceno iz časov, ko je bil svetovalec nekdanje slovenske poslanke v evropskem parlamentu Romane Jordan Cizelj.

Za konec naj povzamemo še en del sklepnega sporočila organizatorjev Festivala Pivo in cvetje Laško, v katerem so med drugim zapisali, da je bilo število obiskovalcev letos zaradi vstopnine pričakovano nekoliko nižje, o čemer je – takrat še kot o realnem pričakovanju – govoril tudi naš prvi sogovornik Urban Centa, a je vsemu navkljub končno število obiskovalcev mnogo višje od nekaterih ocen. V štirih festivalskih dneh, od četrtka do nedelje, je 53. festival Pivo in cvetje Laško obiskalo 65.000 obiskovalcev. Kljub morebitnim ugovorom koga iz Ljubljane, Maribora ali še katerega slovenskega festivalskega kraja, pa so prepričani pa so, da Festival še naprej ostaja največji turistično – glasbeni dogodek v Sloveniji, zato v Pivovarni Laško Union načrtujejo to prireditev v prihodnje še bolj podpreti… Tako, da bi v celoti prevzela vodilno regijsko pozicijo.

Oddajo A propos… Kultura in gospodarstvo, za katero smo na javnem medijskem razpisu Ministrstva za kulturo uspeli pridobiti tudi nekaj javnega denarja, so pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter avtor oddaje in spraševalec sodelujočih Andrej Pengov.

Na svidenje do prihodnjič, ko bomo govorili o glavnem slovenskem gledališču SNG Drama Ljubljana in enem od njegovih ključnih podpornikov iz gospodarstva, podjetju Bisol iz Latkove vasi, kjer imajo do kulture izoblikovan posebno občutljiv odnos in kjer si tudi želijo drugačnih možnosti (neke vrste investicijskega) sodelovanja z umetniki in kulturnimi institucijami. Srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *