A propos… Kultura in gospodarstvo: Renčijo 20 let. Mladi levi & TamTam; Bračič Vidmar in Gregorin

Tamara Bračič Vidmar, Mladi levi/Bunker: Mladi levi iščejo in odkrivajo izjemne umetniške talente mednarodnega slovesa. Mnogi med njimi se radi vračajo v Ljubljano. Tudi letos je tako. Začenjamo v petek zvečer v Španskih borcih z izjemno plesno predstavo Zasledovalci sreče ameriške skupine Nature Theater of Oklahoma in domačih EnKnapGroup. Blaž Gregorin, TAMTAM: Ljudje v množici sporočil in družbenih omrežij marsikaj spregledajo; zato je dobro izbrano plakatno sporočilo, za posebne dogodke, kot so Mladi levi tudi premišljeno oblikovano, izjemnega pomena. Z Bunkerjem sodelujemo na poseben način; pokazalo se je, da uspešno in v zadovoljstvo obeh. Pravzaprav vseh. Iskanje novih oblik sodelovanja gospodarstva, se pravi zasebnega kapitala s kulturo in umetnostjo bi bilo seveda dobrodošlo. In pohiteti bi bilo treba.

Znova dobrodošli v oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo, v kateri govorimo o povezanosti in odvisnosti kulturnih in umetniških ustanov, organizacij, skupin, združenj, ansamblov ali posameznikov od razumevanja podjetij za njihovo ustvarjanje na eni – in zanimanju gospodarskih subjektov za kulturo in umetnost – na drugi strani; Oddaja je del uredniškega projekta Radia KAOS, s katerim smo uspešno kanddidirali za sredstva iz javnega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, tokratni pogovor pa je namenjen 20. mednarodnemu festivalu Mladi levi, ki se z otvoritvenim odrskim dogodkom Zasledovalci sreče začne v petek, osemnajstega avgusta zvečer v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

Naša sogovornika sta Tamara Bračič Vidmar iz – če rečem kar najbolj neposredno – Bunkerja in festivalska predstavnice za stike z javnostmi in Blaž Gregorin, direktor trženja v Tam Tamu; To je najbrž tam, kjer dobro in na glas ropoče, da se za take dogodke kot so festivali in kar je še takega v kulturi pa tudi – recimo – volitve, razve v nekem posebnem (plakatnem) formatu in v tridelni, zaobljeni obliki pokončnega, cevastega triangla.

V napovedi latošnje edicije Mednarodnega festivala uprizoritvenih, se pravi odrskih in tudi zunaj odrskih dogodkov, so pripravljalci zapisali, da bodo avgusta to že dvajseti Mladi levi. Obletnico bodo praznovali tako, kot jo praznujejo vsakokrat – s festivalom samim. Ob jubileju jih, še zapišejo, ne preveva evforija, prej tihi, zadržani ponos, skromno zadovoljstvo, da Mladi levi še obstajajo in da je festival v dobri kondiciji. Da ima svoje zvesto občinstvo in vsako leto še novo in da zmorejo sodelovati z vrhunskimi umetniki v ne najbolj optimalnih pogojih in da jim uspe vsako leto ustvariti kolektivni duh, ki zmore izpeljati festival in spotoma odpreti kak nov prostor – naj bo res prostor ali le duhovna širina, obet nove možnosti.

Ampak tisto, kar nas je v tej oddaji posebej pritegnilo, je dejstvo, da je to festival, na katerih iščejo, predstavijo izjemne mlade umetnike v domačem in mednarodnem okolju in ki mnogi med njimi dosežejo Parnas v njihovih uprizoritvenih vesoljih in današnjem času. Med njimi je nemalo takih, ki se radi vračajo k Mladim levom, ki so levi in najbrž za zmeraj tudi mladi – ne zaradi znamenitega protivojnega romana Irwina Showa ali nadvse popularne glasbene skupine z enakim naslovom in imenom, ki oba sodita v prelom šestdesetih in sedemdesetih let minulega stoletja, pač pa zato, ker ustvarjalci tega festivala in njihovi nastopajoči razmišljajo uporniško, samosvoje.

Letošnji festival zaznamujeta, so še zapisali, trajnost sodelovanj – simbol upora instant hitom in sezonskim čudežem ter starizmu na obeh koncih (podpori samo mladim ali pa podpori samo starim, že uveljavljenim ustvarjalcem) in medsebojna solidarnost: Mlade leve z mnogimi umetniki vežejo dolgoletna sodelovanja, v katerih festival podpre umetnike, ko začenjajo svojo pot ali v obdobjih, ko potrebujejo podporo, in z njimi gradimo partnerstva tudi takrat, ko so že uveljavljeni umetniki so misli, s katerimi so tudi konceptualno artikulirali zgoraj (in v tej oddaji) povedano.

Ob predstavitvi programa letošnjih Mladih levov smo torej govorili tudi o tem, kako morejo in zmorejo preživeti vsi ti silni dogodki, kulturni in drugi, ki jih v Ljubljani in Sloveniji priprejamo – zdi se, da vsako leto več.

V Mladih levih menda odmeva vse, s čimer se Bunker prek sezone ukvarja, naj bo to ekologija ali pa razmislek o novih organizacijah skupnega življenja; vse, kar nas nagovori in vse, v čemer zaslutimo vzpostavljanje novega, tisto presežno, ki predstavo ali projekt potisne ven iz območja že znanega in predvidljivega. Vendar – Mladi levi imajo zelo premišljen spored, ki seže močno čez rob gledališke rampe. O tem nam je podrobneje govorila Tamara Bračič Vidmar, ki je predstavila tudi sodelujoče in opozorila na nekatere vsebinske posebnosti letošnjega festivala.

Ker pa vse to ni zastonj – da ni zman, se je dodobra potrdilo v minulih devetnajstih letih – in da tudi ni vse brezplačno, je v pogovori v tej oddaji potrdil tudi drugi sogovornik Blaž Gregorin iz podjetja Tam Tam, kjer z oglasnimi sporočili na prej omenjenih panjih dokaj nenavadne konstrukcije podpirajo festival. Njihovi izkušnji z Mladimi levi in premisleku o sponzoriranju kulture, še posebej tovrstne, včasih mejnih umetnosti – ali če hočete umetnikov zunaj običajnih formatov, je vredno prisluhniti.

Oddajo Radia KAOS A propos… Kultura in gospodarstvo, ki je zasnovana kot naš glavni projekt v tem letu in za katerega smo uspeli na javnem medijskem razpisu pridobiti tudi podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, smo pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter glavni avtor in povezovalec oddaje Andrej Pengov.

Naša sogovornika sta bila Tamara Bračič Vidmar predstavnice Festivala Mladi levi za stike z javnostmi iz Bunkerja,mki je glavni producent Mladih levov in Blaž Gregorin, direktor trženja v Tam Tamu, podjetju, ki je eden od podpornikov festivala, brez katerih dobre volje in poguma, da tak festival podprejo, ne gre…

Hvala vsem za pozornost in nasvidenje od petka in potem še devet dni na različnih prireditvenih lokacijah v središču in vzhodnem delu Ljubljane. Mladi levi znova ubrano in urbano renčijo v Ljubljani – tokrat že dvajsetič!! Se vidimo, slišimo in beremo – prav kmalu!

Leave a Reply

Your email address will not be published.