A propos… Kultura in gospodarstvo: (Tudi) s Pohujšanjem do resnice; MGL in Petrol.

V tokratni oddaji A propos; Kultura in gospodarstvo sta naša sogovornika direktorica in umetniška vodja Mestnega gledališča ljubljanskega Barbara Hieng Samobor in mag. Aleksander Salkič, svetovalec predsednika uprave Energetske družbe Petrol; To je oddaja, v kateri govorimo o soodvisnosti in povezanosti kulturnih in umetniških ustanov, organizacij, ansamblov ali posameznih ustvarjalcev od razumevanja podjetij na eni – in zanimanja gospodarskih subjektov za kulturo in umetnost – na drugi strani in s katero smo v projektu 23-ih posamičnih izdelkov uspešno kanddidirali za sredstva iz javnega medijskega razpisa Ministrstva za kulturo Republike Slovenije; Nastajala je v dokaj zahtevnih poletnih okoliščinag in v časovnem raztežaju skoraj treh mesecev. V začetku junija smo posneli pogovor o MGL in njegovem repertaorju za prihodnjo sezono, ki se bo začela čez nekaj dni, konec avgusta pa smo uspeli posneti pogovor o povezanosti Petrola s tem gledališčem in njuno zgodbo, ki bo vsekakor novost in več kot zanimiva posebnost; In prav take povezave ali morda nasprotja so tisto, kar skušamo poiskati in predstaviti v teh naših oddajah. Pogovor z gospo Hieng Samobor smo začeli z iztočnico, ki jo ponuja vrhnji naslov nove sezone – pravzaprav z vprašanjem o resnici…. Kaj je že to?

Naš drugi sogovornik v oddaji je mag. Aleksander Salkič, svetovalec predsednika uprave Petrola. Z njim smo uspeli posneti zanimiv pogovor šele potem, ko so bili dopusti že mimo, poletna vročina pa še ni povsem izzvenela. Vprašanje zakaj Petrol sploh sodeluje z MGL-jem in to počne na nek, kot je povedala že gospa Barbara Hieng Samobor, dokaj nov način, je bilo izhodišče za pogovor o vlogi gospodarstva, pravzaprav ene najmočnejših družb pri nas v kulturi in umetnosti nasploh, posebej pa v odnosu do nove sezone v MGL in njegove produkcije.

Oddaja Radia KAOS A propos… Kultura in gospodarstvo, je zasnovana kot naš glavni projekt v tem letu in zanj smo uspeli na javnem medijskem razpisu pridobiti tudi nekaj podpore iz javnih sredstev, ki jih zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Pripravili so jo Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter glavni avtor in povezovalec oddaje Andrej Pengov. Pogovarjal se je z Barbaro Hieng Samobor iz Mestnega gledališča ljubljanskega in z mag. Aleksandrom Salkičem iz delniške družbe Petrol. Hvala za vašo pozornost in na svidenje do prihodnjič, ko bomo, če bo vse po sreči, govorili o kiparski koloniji in o lendavski »bronasti« delavnci, pravzaprav o že malo pozabljeni veščini vlivanja kiparskih stvaritev v bron.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *