A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast; Moederndorfer in Levica.

Vinko Moederndorfer, predsednik UO Prešernovega sklada, režiser, dramatik, dobitnik letošnje Grumove nagrade: Če sta Shakespearovima junakoma ljubezen preprečevali bogati družini, mojima junakoma pa kapitalistični, sužnjelastniški svet preprečuje, da bi lahko živela in uživala ljubezen in da bi lahko normalno živela njuno mlado, kreativno življenje. Zato so mladi ljudje v Sloveniji in Evropi begunci v njihovih lastnih deželah... Imel sem srečo, da sem se lahko odločil za pravi poklic. Živim dokaj normalno in, ja, na nek način udobno življenje. Najbrž tudi zato, ker nimam pretiranih zahtev in pričakovanj. Sem pa nedavno dobil odločbo, da grem lahko s 65-im letom v pokoj. Izračunali so mi tudi višino pokojnine: 217,73 evra – za 40 let dela kot svobodni umetnik... Slovenci ne bomo nikoli številčno velik narod, zato je izjemno pomembno, da se tega zave tudi politika in poskrbi za občutno več denarja za kulturo in umetnost. Kultura je edino, kar nas danes in nas bo tudi v prihodnosti določalo kot narod. Brez tega ne bomo obstali. Če politika tega ne bo spoznala v tem trenutku, bomo kot narod zginili s tega sveta v dvajsetih, tridesetih letih. Violeta Tomič, poslanka Levice: ministrstvo za kulturo je treba preurediti v ministrstvo za umetnost in kulturo in iz njegovega področja prestaviti verske skupnosti, ki v tem resorju nimajo kaj početi. Kriteriji za določanje pravic za socialno pomoč so na tem področju izjemno krivični.... Kdor koli že bo minister za kulturo iz stranke Levica, bo ohranjal dialog med vsemi kulturniškimi skupinami... »Levi« v političnem prostoru je vsaj tako širok pojem kot »kultura«. Med levimi in desnimi neoliberalci ni razlik.

To je prva oddaja iz letošnjega niza A propos: Kultura in umetnost, politika in oblast. Pred letošnjimi državnozborskimi volitvami in morda še kak teden potem bomo namreč z metodo ločenih pogovorov soočili izbrane sogovornike iz sveta kulture in umetnosti s tistimi v politiki; To oddajo in ves projekt je z javnim denarjem iz letošnjega medijskega razpisa podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Najbolj in predvsem nas zanima, kaj bodo prvi povedali drugim, da bi morali v novem mandatu postoriti za kulturo in umetnost pri nas; Drugi pa bodo prvim – in seveda vsem nam – pojasnjevali, kaj so o tem družbenem podsistemu, ki je ključen za obstoj naroda, zapisali v svojih programih, če seveda sploh so – in kako namervajo to uresničiti; Sogovorniki s področja kulture namreč sami izberejo naslovnika svojih ocen in vprašanj, se pravi, izberejo politično stranko, od katere pričakujejo odgovore; Vsaka od strank pa lahko v tem nizu oddaj sodeluje samo enkrat.

Pred jesenskimi lokalnimi volitvami, bomo tak krog pogovorov ponovili na lokalni ravni. Današnjo oddajo pa začenjamo s pogovorom, v katerem sodeluje predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki je na letošnji in lanski podelitvi poskrbel za odmevna nastopa. Vendar, kot pravi, še brez večjih učinkov, ampak o kulturi in umetnosti je treba govoriti, se pogovarjati. Vinko Moederndorfer, ki je in tudi sijani literat, dramatik, scenarist in režiser je svoja vprašanja sprva naslovil vsem strankam, potem pa se je vendarle odločil za Levico. V njenem imenu v oddaji sodeluje poslanka, sicer dramska igralka in Vinkova poklicna kolegica Violeta Tomič.

To je torej prva oddaja iz letošnjega niza A propos: kultura in umetnost, politika in oblast, ki ga je z javnim denarjem iz medijskega razpisa deloma podprlo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Sodelovala sta Vinko Moederndorfer, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, pisatelj, pesnik, esejist, dramatik, gledališki in filmski režiser ter – vsaj v enem delu njegova poklicna kolegica, sicer poslanka stranke Levica, Violeta Tomič.

V imenu avtorske in tehnične ekipe oddajo podpisujem Andrej Pengov. Hvala za vašo pozornost, spoštovane in cenjeni in nasvidenje do prihodnjič, ko se bomo pogovarjali z Jurijem Krpanom, ki vodi Zavod Kersnikova in njegovo Galerijo Kapelica in ki je član Upravnega odbora društva Asociacija – demokratične mreže ustvarjalcev v polju neodvisne kulture, ki je prav danes objavilo ogorčen odziv v zvezi z objavo Javnega poziva Ministrstva za kulturo za izbor javnih kulturnih projektov mednarodnega sodelovanja na področju umetnosti. Sporočilo o drugem sogovorniku pa pričakujemo iz stranke Sicialnih demokratov. Najverjetneje bo to Samo Bevk. Srečno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *