A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD

Nikola Tesla, znanstvenik in izumitelj: »Če hočete najti skrivnost univerzuma, razmišljajte o energiji, frekvencah in vibracijah.« Janez Dovč, fizik in glasbenik: Igrivost, iskrivost in iskrenost v otroštvu so bistvene za posameznikov razvoj. Tesla je to srečo imel, kljub temu, da so mu rojenice zaradi nevihtne noči, tisto polnoč, ko se je rodil, napovedovale vse kaj drugega. Barbara Rogelj, vodja kulturno vzgojnih in humanističnih programov v Cankarjevem domu: Janez Dovč je Nikolo Teslo predstavil ne le kot genija, izumitelja in znanstvenika temveč tudi kot humanista in Človeka z veliko začetnico. Andrej Detela, fizik: Ko so v 18.stoletju matematiki dodelali teorijo geometričnega zaporedja in dokazali, da je razmerje med dvema tonoma v kromatični lestvici 12 koren iz števila 2, je to dalo osnovo za temperirano glasbeno lestvico... in nastale so znamenite Bachove klavirske etude... (To je zgolj eden od dokazov umetniške energije v znanosti...) Ivana Djilas, režiserka: To je teka čarovnija..., da ostaneš brez teksta!

Že v prejšnji oddaji A propos, kultura… Kaj pa Umetnost?, ko smo govorili o kandidatih za naslov Evropske prestolnice kulture v letu 2025, izbrana je bila znova tudi Slovenija, smo za tokratno oddajo napovedali zelo neposredni preplet umetnosti in znanosti pod skupnim naslovom Tesla. Tokrat je ime tega znanstvenika, Nikole Tesle, za katerega velja, da je v tehnološkem smislu ustvaril 20. stoletje, del radijskega, pravzaprav večmedijskega projekta, ki ga v letu 2016 ustvarjamo tudi s pomočjo javnega denarja, zagotovljenega z javnim medijskim razpisom Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. In tudi s tem namenom smo si predzadnji četrtek v oktobru v Štihovi dvorani Cankarjevega doma ogledali premiero glasbeno-gledališke predstave mladeniča z bujno frizuro in kot se je tokrat prvič na glas in zelo javno izkazalo, saj ga večina ne pozna drugače kot glasbenika, fizika Janeza Dovča.

Predstavo z naslovom Tesla Dovč podpisuje kot avtor koncepta, glasbe in kot edini izvajalec na odru (pravzaprav na podiju Štihove dvorane), kot performer torej. Ni pa edini nastopajoči. O (skoraj) vseh podrobnosti smo se z Dovčem pogovarjali dan po premieri in dan pred prvo ponovitvijo. Druga ponovitev je bila na sporedu sinoči, že vmes je bilo kar nekaj posebej naročenih ponovitev za šolajočo se mladino, o čemer govori tudi Janez Dovč v tem intervjuju; za vse prihodnje pa še iščejo proste termine. Zanimanje je namreč izjemno in zdi se, da se, da bo treba izhodiščno uvrstitev predstave v kategorijo »za otroke in mladino« opremiti s kakšnim dodatkom, npr., »tudi za odrasle« ali pa predstavo umakniti iz one, sprva določene razvrstitve in jo opredeliti tako, kot je zares zasnovana in ustvarjena; kot glasbeno-gledališka predstava, namreč. Ja, tudi zelo za otroke (recimo – od petega leta naprej) a še zdaleč ne zgolj zanje.

V oddaji smo objavili nekaj taktov, pravzaprav skleni del Dovčeve skladbe Kvarkova svatba z njegovega albuma Akordeon, ki se nam je zdela prava, ne pa edina možno izbira, ko govorimo o Tesli. Predstava Tesla sama po sebi pa je več kot izobraževalni in (vsaj posredno) tudi vzgojni dogodek. Je prava predstava s tako rekoč vsemi značilnostmi kulturnega, odrskega dogodka posebne vrste. Še več: če se opremo na eno od definicij umetnosti, kakor nam jo je še iz študentskih let pred poldrugim letom v podobni oddaji kot je pričujoča, povedala gospa Uršula Cetinski: »…Ima umetnost spoznavno, etično in estetsko funkcijo.« Vse to Tesla ima. Tudi o tem smo se pogovarjali z našimi sogovorniki v nadaljevanju oddaje – Ivano Djilas, gledališko režiserko, ki si je Teslo ogledala v spremstvu otroka, fizikom Andrejem Detelo, ki je bil tudi Dovčev svetovalec pri predstavi in z gospo Barbaro Rogelj, ki v Cankarjevem domu vodi kulturno vzgojne in humanistične programe in opravlja delo pomočnice direktorja kulturno-umetniškega programa.

Z Andrejem Detelo sva sedela ob robu Idealistovega točilnega pulta, kjer so med najinim pogovorom vneto kuhali Cankarjeve skodelice kave, kar se, žal, na posnetku nekajkrat tudi močno sliši… Začela sva z mojo prošnjo, da se, čeprav ga mnogi poznate skozi katero od vsaj treh njegovih dejavnosti, predstavi, tako kot je njemu prav: po izobrazbi je fizik, njegove zelo ljube dejavnosti so umetnost, posebej literatura, poezija, duhovnost, ki jih skuša povezovat v nekakšno trilogijo. Tudi zato sta mu razstava o Nikoli Tesli v Mali galeriji CD in Dovčeva predstava zelo blizu.

Pred koncem oddaje, kot že zapisano in rečeno, pa smo se prav na kratko pogovarjali še z gledališko režiserko Ivano Djilas. Pred vrati Štihove dvorane smo jo prestregli takoj po prvi ponovitvi Dovčeve glasbeno-gledališke predstave. Ostala je brez besed. Domala…

Nikoli povsem razkrita – ali bolje – k sreči, nikoli povsem dokončno definirana opredelitev umetnosti, ki se ves čas prepleta z znanostjo, se morda res skriva v eni ključnih misli Nikole Tesle, ki je tudi moto Dovčeve predstave in razstave v Mali galeriji Cankarjevega doma, ki jo, kot smo slišali, podaljšujejo v december: »Če hočete najti skrivnost univerzuma, razmišljajte o energiji, frekvencah in vibracijah.« Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh, kot tudi vrste izumov Nikole Tesle je, kakor so zapisali v gradivih za predstavo, resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbenih inštrumentov ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

Nekam v ta resonančni eter sodi tudi tokratna naša oddaja A propos, kultura… Kaj pa Umetnost?, ki smo jo s pomočjo javnega denarja, ki ga zagotavlja Ministrstvo za kulturo iz medijskega razpisa, pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc in Andrej Pengov.

A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD A propos, kultura; Kaj pa Umetnost? Tesla v Dovčevi predstavi in galeriji CD

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *