A propos, kultura! Kaj pa Umetost? Odmevne predstave in koncerti Ljubljana Festivala – tudi v luči zamenjav na kulturnem in finančnem ministrstvu.

Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana: Sinočnji balet Konfucij je navdušil dobro zasedeno Gallusovo dvorano. Nocoj pričakujemo še večji obisk. Tudi torkova predstava Anton Podbevšek teatra in Laibacha z Nietzchejevim in Bergerjevim delom Tako je govoril Zaratustra je navdušila polno zasedeno preddverje Križank in petkova predstava Piera Paola Pasolinija in Ivice Buljana Pilad z mednarodno zasedbo in Markom Mandićem v glavni vlogi ter v izvedbi znamenitega newyorškega teatra La Mama bo zanesljivo povsem napolnila Križevniško cerkev.

Za tokratno oddajo A propos kultura! Kaj pa umetnost?, ki jo pripravljamo in realiziramo s pomočjo denarja, ki ga iz tako imenovanega medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, smo napovedovali Utopije, dobili pa Konfucija – in še vse, no skoraj vse, kar sodi v njegov aktualni, se pravi današnji krog in čas tega poletja, poletja v Ljubljani in ljubljanskega poletnega festivala, ki se že kar nekaj let uveljavlja pod mednarodno vedno bolj prepoznavno kulturno znamko Ljubljana Festival. Prav v tem tednu so bile, so in še bodo na sporedu sila vznemirljive predstave. Teden so začeli z razpodanim Divertimentom violončelistke Natalie Clein in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, nadaljevali z Nietzscehejvim čez-človekom in predstavo Tako je govoril Zaratustra Anton Podbevšek teatra in Laibacha ter sinočnjim izjemno uspešnim prvim nastopom Kitajskega nacionalnega opernega in plesnega gledališča z baletom Konfucij, ki ga ponavljajo nocoj v Cankarkevem domu. Teden bodo sklenili z mednarodno produkcijo newyorškega kultnega teatra La Mama in delom Piera Paola Pasolinija Pilad v režiji Prešernovega nagrajenca Ivice Buljana. To so bile tudi glave teme v pogovoru z našim tokratni sogovornikom Darkom Brlekom, direktorjem in umetniškim vodjem Fesativala Ljubljana.

Vendar – začela sva z aktualnostni v slovenski kulturi, umetnosti in njunem položaju v trenutnih razmerah ter prostoru in času, ki zdaj in tukaj pripadajo tudi programu Poletnega Festivala Ljubljana. Tudi nedavne zamenjave v vodstvu ministrstva za kulturo sva se dotaknila in posredno celo odstopa finančnega ministra.

To je torej še ena oddaja iz letošnjega niza s skupnim naslovom A propos, kultura! Kaj pa Umetnost?, ki jo pripravljamo in realiziramo s pomočjo javnega denarja, ki ga iz t.i. medijskega razpisa zagotavlja Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Žal se nam tonski del posnetka ni najbolj posrečil, za kar se vam opravičujemo in vas prosimo za razumevanje; upamo pa, da ste najpomembnejša sporočila vendarle razumeli. V nadaljnji postprosukcijski obdelavi bomo skušali zvok vsekakor izboljšati.

Naš sogovornik je bil Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Po končanem intervjuju smo na odru poletnega gledališča za neka trenutkov obiskali tudi slikarke in slikarje, udeležence likovne kolonije, ki so svoja festivalska dela tako rekoč že povsem končali in jih pripravljajo za otvoritev razstave, ki bo v petek opoldne v Viteški dvorani Križank.

Oddajo so pripravili Urška in Aljaž Pengov Bitenc ter Andrej Pengov. Z napovedanimi Utopijami – Morovo iz 1515.leta, petsto let mlajšo Duncombovo refleksijo in še kake pol leta mlajšimi, ki so nastale pod peresi 38-ih slovenskih avtorjev ter urednice Nede Pagon in v založbi Studia humanitatis pa kaj več jeseni. Vmes, enkrat avgusta pa nas čaka še ena Laibachovska oddaja. Na svidenje in prijetno dopustovanje vam želimo! Tudi s predstavami in koncerti Festivala Ljubljana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *