A propos ob 15h: Virtuoz floreta, sablje in meča Rudolf Cvetko

Mag. Jože Podpečnik: viteštvo kot kulturna determinanta vrhunskega športnika

Minuli četrtek je Narodni muzej Slovenije v prostorih na Metelkovi v Ljubljani pripravil simpozij ob 100 – letnici osvojitve srebrne olimpijske medalje Rudolfa Cvetka. Obenem so izdali izjemno lep, vsebinsko, tekstovno in fotografsko bogat zbornik Sabljanje – veščina, tradicija, šport in odprli prenovljeno razstavno sobo posvečeno Rudolfu Cvetku, ki so jo, kot prvo v tem muzeju, priredili za slepe in slabovidne obiskovalce.

Na simpoziju so soavtorji prispevkov v zborniku, ki ga je z g. Podpečnikom uredila gospa Simona Pörš, nastopili s predstavitvijo njegove vsebine. Tako je Tomaž Lazar govoril o starodavnih koreninah plemenite veščine mečevanja, Tomaž Pavlin o oživitvi olimpijskih iger, Simona Pörš o tradiciji športnega sabljanja v Mariboru, Jože Podpečnik pa o vojaškem sabljaškem usposabljanju na primeru avstro-ogrske in kraljeve jugoslovanske vojske ter o Rudolfu Cvetku na olimpijskih igrah v Stockholmu 1912 in Berlinu 1936.

V studiu smo tokrat pričakovali tudi gospoda Franca Breznika, predsednika Sabljaške zveze Slovenije, ki je v uvodu omenjenega simpozija izjemno pregledno in z izbranimi poudarki orisal Cvetkovo vojaško, športno ter vaditeljsko in vzgojiteljsko pot /podrobneje smo o tem poročali v opoldanskem prispevku/, vendar se nam je še med oddajo s kratkim sporočilom opravičil, ker so ga zadržale pomembne obveznosti v državnem zboru. Tako je bil kustos mag. Jože Podpečnik edini sogovornik Andreju Pengovu v 56-i, najbrž predzadnji letošnji oddaji A propos: ob 15.h! Največ pozornosti sta namenila izjemnemu muzejskemu podvigu strokovnjakov NMS on družine Cvetko ter virtuoznemu sabljanju njihovega dedka Rudolfa, športni disciplini torej, ki jo označuje viteštvo kot kulturna vrednota, ki je pravzaprav umetnost. Vsaj na njenem robu… Na njenem dobrem, lepem robu, kakopak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *