A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu

Slovenski celovečerni dokumentarni film Dom Metoda Pevca je bil izjemno dobro sprejet na festivalu srednje in vhodno evropskega filma CinEÉast v Luksemburgu. Po projekciji se je razvila čustvena debata, na kateri je bil glavni sogovornik producent filma Danijel Hočevar. Na tem festivalu po zaslugi tamkajšnje slovenske skupnosti naši filmi sodelujejo že štiri leta.

Današnja oddaja je nastala kot sprva nenačrtovani, dodani ali vzporedni produkt na naši poti na sklepno predstavo mednarodnega gledališkega projekta Ecole des Maitres, ki je bila nekaj kasneje v Bruslju. Ampak o tem več v eni o prihodnjih oddaj iz projekta A propos, Umenost, ki ga pripravljamo in izvajamo s podporo javnega denarja, ki ga z medijskim razpisom zagotavlja Ministrstvo za kulturo RS. V tej oddaji se posvečamo filmu. Evropskemu in slovenskemu.

V Luksemburgu se je namreč minulo nedeljo končal zanimiv festival srednje in vzhodnoevropskega filma, na katerem je bila več kot dostojno, pravzaprav izvrstno zastopana tudi Slovenija. To je bila že osma izdaja tega festivala, na katerem je Slovenija sodelovala tokrat četrtič in to predvsem po zaslugi skupnosti Slovencev, ki živi in dela – zvečine v evropskih ustanovah in uradih, umeščenih na ozemlju tega velikega vojvodstva, ene najbogatejših evropskih držav in od koder je tudi aktualni predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

V tekmovalnem programu igranih filmov je bilo na sporedu sedem filmov, kjer se je predstavil tudi koprodukcijski z naslovom Družinski film, slovenskega režiserja Olma Omerzuja. S tem filmom smo sodelovali na nedavnem festivalu v San Sebastianu, kjer je bila tudi njegova svetovna premiera.

Še pred nedavno slovensko premiero v Kinu Šiška so na tem luksemburškem festivalu v programu izvirnih komedij predstavili Cvitkovičev Šiška Deluxe, v programu animacij za otroke pa so predvajali tudi kratka slovenska filma Princ iz močvirja in Sto nesrečnih gobic, režiserja in animatorja Grega Mastnaka. Na CinEÉast festivalu je bil tudi poseben program najbolj izstopajočih filmov – tudi z opaznim deležem slovenske produkcije v koprodukcijskih okvirih: Ti me nosiš, režiserke Ivone Juke, ki kot kandidat Črne gore tekmuje za tujejezičnega Oskarja in film režiserja Zvonimirja Jurića Kosec, ki se je na Festivala slovenskega filma, po mnenju žirije, odrezal nad-odlično.

V tekmovalnem delu luksemburškega CinEÉasta je Veliko nagrado, Grand Prix, torej, dobila črna komedija Poljakinje Małgorzate Szumowske Telo, drugi nagrajenci pa so bili kosovski oz. koprodukcijski film režiserja Visarja Morine Babai – dobil je posebno nagrado žirije, z nagrado kritike pa so ovenčali madžarski film Saulov brat Lazsla Nemesa, publika pa je kot najboljšega izbrala bolgarsko komedijo Zgube Ivayla Hristova. Tudi med nagrajenci animirancev in kratkih filmov, za katere je glasovala publika, naših filmov ni bilo.

Se je pa med strokovno publiko in občinstvom nadvse dobro odrezal celovečerni dokumentarec Dom režiserja Metoda Pevca. V Fokus festivala je bil uvrščen kot eden od najboljših dokumentarnih filmov regije. Film, ki je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu dobil nagrado Vesna za najboljši dokumentarni film, je v kinematografu Utopia, lučaj od središča Luksemburga, predstavil direktor ljubljanske produkcijske hiše Vertigo Danijel Hočevar. Za uvod v pogovor smo ga po naporni poti tisto nedeljo skušali razvedriti z vprašanjem, če je prišel v Luksemburg kot brezdomec, ker so mu Dom odposlali v tujino? Vprašali smo ga tudi, koliko predvajanj je film Dom doslej že doživel in kakšen je bil odmev, odziv, sprejem filma na dosedanjih projekcijah?

Večer je bil pripravljen v sodelovanju z društvo SloLux (Slovenci v Luksemburgu). Predsednika društva Emila Kosa, sicer neodvisnega svetovalca na področju elektronskih komunikacij, ki z družino že nekaj časa živi v Luksemburgu, kjer je njegova soproga uslužbenka v eni od strokovnih služb EU, smo najprej vprašali kako to, da so se Slovenci iz skupnosti, ki v tem mestu in državi šteje nekaj nad 600 ljudi, tako dejavno angažirali ob tem festivalu in za kakšen festival pravzaprav gre? Z njim in našo tretjo sogovornico, gospodično Marino Seliškar smo se pogovarjali sicer še pred pogovorom z gospodom Hočevarjem (*)

Organizacijske in programske naloge v okviru festivala CinEÉast, kamor je sodilo tudi sodelovanje producenta Danijela Hočevarja na koprodukcijski delavnici CinEÉast Pro, pri kateri sta sodelovala Luksemburški filmski sklad in tamkajšnje združenje producentov ULPA, je po uspešnem triletnem sodelovanju z gospo Moniko Osvald letos prevzela gospodična Marina Seliškar, asistentka v uradu generalnega direktorja Direktorata Evropske komisije za prevajanje. Najprej smo jo vprašali, kako to, da se tako zavzeto ukvarja s filmom in posebej s tem festivalom? (**)

Nadvse zanimiva, poglobljena in na trenutke tudi čustvena pa je bila razprava po projekciji filma Dom v luksemburški kinodvorani Utopija. Kljub temu, da so prevladovali Slovenke in Slovenci, je pogovor zaradi mednarodne narave festivala in približno dveh ducatov občinstva drugih narodnosti, potekal v angleščini. Objavili smo nekaj izbranih razmišljanj in vprašanj občinstva ter odgovorov in pojasnil producenta Hočevarja.

Ob koncu dogodka pa smo se pridružili še pogovoru enega od domačih ljubiteljev filma, Luksemburžana gospoda Marca Binde in producenta Danijela Hočevarja ter se tik pred koncem oddaje z njim, s Hočevarjem torej, še za nekaj trenutkov še zadržali v pogovoru. Ko enkrat vidiš tak film in ko ti pride do živega – tudi če ne bi vedel, v kakih zapletenih razmerah je nastajal, se vprašanja in teme za pogovor kar kopičijo…

To je bila še ena od oddaj iz niza, ki je nastal v okviru projekta A propos, Umetnost!, ki ga Radio KAOS pripravlja in realizira tudi ob podpori javnega denarja iz medijskega razpisa Ministrstva za kulturo RS. Gradivo zanjo smo tokrat posneli v Luksemburgu, na mednarodnem filmskem festivalu CinEÉast. Podpisujemo jo Aljaž Pengov Bitenc, Urška Pengov Bitenc in Andrej Pengov. Hvala za vašo pozornost in nasvidenje do prihodnjič, kar bo že prihodnjo sredo, ko bo na sporedu pred časom že napovedana oddaja o 31. grafičnem bienalu v Ljubljani.
———————————————————————–
(*),(**) Označena odstavka sta na podlagi prošnje za dopolnitev oz.
popravek gdč. M. Seliškar v tekstovnem delu ustrezno spremenjena.

A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu A propos, Umetnost! Dokumentarec Dom v Fokusu CinEÉast festivala v Luksemburgu

Oznake:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *